‘4 BİN USTA ÖĞRETİCİ ÇOK MAĞDUR DURUMDA’
Halk eğitim merkezleri bünyesinde ders başı ücret alan kadrosuz usta öğreticiler, koronavirüs salgını nedeniyle eğitimlere ara verilmesi nedeniyle zor günler yaşıyor. Usta öğreticiler, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.
Usta Öğreticiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Oruç, koronavirüs tedbirler kapsamında halk eğitim merkezlerinde görev yapan ve kadrosuz oldukları için ücretsiz izinli sayılan usta öğreticilerinin zor günler yaşadığını belirterek, “Halk eğitim merkezlerinin bel kemiği usta öğreticilerdir. Kadrolu arkadaşlarımız ücretli izinli sayılırken, bizler maalesef ücretsiz izinli sayılıyoruz. Bizlerinde ücretsiz izinli sayılmasını istiyoruz. Usta öğreticiler üvey evlat mı” diye sordu.
Diyarbakır Usta Öğreticiler Derneği Başkanı Mehmet Oruç, yaptığı açıklamada, koronavirüs tedbirleri kapsamında Cumhurbaşkanı Başkanlığı’nda yapılan son toplantı da, her türlü derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarının tatil edildiğini, bu eğitim kurumlarında görevli öğretilerin idari izinli sayıldığını hatırlattı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın genelgesinde, kendilerinin ilgilendiren bir maddenin olmadığını ifade eden Oruç, şöyle dedi; “Dolayısıyla halk eğitim merkezleri bünyesinde ders veren usta öğreticilere, genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren herhangi bir ek ders ödemesi yapılmayacak. Türkiye genelinde 90 bin, Diyarbakır’da ise 4 bin dolayında usta öğretici bulunuyor. Arkadaşlarımız halk eğitim merkezlerinin dışında gençlik ve spor il müdürlükleri ve belediyeler bünyesinde görev yapıyor. Diyarbakır’daki 4 bir usta öğretici çok mağdur durumda. Biran önce bir düzenleme yapılarak bu mağduriyet giderilmelidir.
‘USTA ÖĞRETİCİLYER ÜVEY EVLAT MI?’
Oruç, kadrolu usta öğreticilerle aynı işi ve aynı şartlarda çalıştıklarını belirterek, “Ne yazık ki biz kadrosuz usta öğreticiler olduğumuz için farklı muamele görüyoruz. Yetkililere sesleniyorum. Usta öğreticiler üvey evlat mı? Bu konu bizleri derinden üzmektedir. Devlet büyüklerinden ricamızdır, bu konuya bir çözüm bulsunlar” dedi.
‘FATURALARINI ÖDEYEMEYEN VAR’
Aylardan beri ücret alamadıklarını ve çok zor günler yaşadıklarını anlatan Oruç, şöyle devam etti; “Aylardır işsiziz. Mağduriyetimiz resmiyette gözükmüyor. Aylardır devletin hiç bir desteğinden faydalanmayan kadrosuz usta öğreticiler geçim sıkıntısı yaşamaktadır. Elektrik su ev kiralarını ödemez duruma düştüler. Biz usta öğreticiler 7’den 70’e toplumun her kesimine sosyal kültürel ve mesleki eğitimler vererek, bireyleri eğitim ve istihdam amaçlı topluma kazandırma büyük roller üstleniyoruz. Düştüğümüz durumlara bakın ne hallere geldik. Elimizde tutanımız yok, sahip çıkacak kimse yok. Yeri geldiğinde usta öğreticiler sayesinde kendi reklamını yapan orda burada sosyal medya ve haber ajanslarına sanki kendisi yapmış etmiş gibi gösteren koltuk sevdalıları, bugün onun sayesinde reklamını yaptığı eğitimciye sahip çıkmıyor.”
‘İŞSİZLİK MAAŞINDAN BİLE FAYDALANAMADIK’
Oruç, “Birinci dalgalanma sürecinde kurslarımız kapatılırken, 657 ‘ye tabi olduğumuzdan dolayı devletin verdiği desteklerden hiç birinden faydalanayıp işsizlik maaşından bile yararlanamadık. Pandemi sürecinde gece gündüz çalışıp maske tulum üreten kadrosuz usta öğreticiler, şuan mağdur durumda geçim yapamamaktadırlar. Milli Eğitim Bakanlığı hayat boyu öğrenme genel müdürlüğüne soruyoruz. İş- Kur bünyesinde acılan kurslar mevcut olarak devam etmekte, neden halk eğitim bünyesinde bizlerin kursları durduruldu veya açılmamaktadır. Mevcut kursları acık olup şuan ödeme alamayan usta öğreticilerin hali ne olacak. Nasıl geçim yapacaklar her hangi bir geliri olmayan bu kadrosuz usta öğreticilerin yani eğitimcilerin durumu ne olacak. Sesimize kulak verin, bizleri görmemezlikten gelmeyin” diye konuştu.
HABER: SEYFETTİN EKEN