Karacadağ Çeltik Tohumu Dağıtım Programı Gerçekleşti

Diyarbakır Valiliği, kentin bereketli topraklarında tarımsal üretimi desteklemeye yönelik önemli bir adım daha attı. Vali Murat Zorluoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen Karacadağ Çeltik Tohumu Dağıtım Programı’nda, yüzde 75 hibe destekli Karacadağ çeltiği tohumları çiftçilere teslim edildi.
(HABER: SEYFETTİN EKEN)
Vali Zorluoğlu, programda yaptığı konuşmada, göreve geldiği günden bu yana tarım sektörüne büyük önem verdiklerini belirterek, “9 aydır şehrimize birlikte hizmet ediyoruz ve bu süre içerisinde belki de en fazla mesai harcadığımız alanların başında tarım sektörü geliyor. Neredeyse her hafta mutlaka tarımla ilgili önemli bir etkinliği beraberce gerçekleştiriyoruz.” dedi. Diyarbakır’ın geleceğinde tarımın hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Vali Zorluoğlu, kentin bir tarım şehri olduğunu ve bu özelliğinin gelecekte daha da ön plana çıkacağını ifade etti.
SİLVAN PROJESİ’YLE TARIMDA DEVRİM YAŞANACAK
Diyarbakır’ın 6,5 milyon dekar tarım arazisinin bulunduğunu ve bunun 4,5 milyon dekarının sulanabilir durumda olduğunu ancak şu anda sadece üçte birinin sulanabildiğini belirten Vali Zorluoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük önem verdiği Silvan Barajı Projesi’ndeki gelişmeleri aktardı.
Baraj gövdesinin tamamlandığını ve sulama kanalı tünellerinin inşasına başlandığını belirten Vali Zorluoğlu, projenin hayata geçmesiyle yaklaşık 3 milyon dekar arazinin suya kavuşacağını ve bunun Diyarbakır için bir dönüm noktası olacağını vurguladı. Silvan Projesi’nin tamamlanmasıyla birlikte kentteki tarımsal üretimin 2 ila 3 kat artmasını beklediklerini ifade eden Vali Zorluoğlu, bu gelişmenin aynı zamanda 300 ile 500 bin arasında yeni istihdam yaratacağını ve tarıma dayalı sanayinin de önemli ölçüde gelişeceğini belirtti.
“EĞİTİM VE TEKNOLOJİNİN ROLÜ ÖNEMLİ”
Vali Zorluoğlu, Silvan Barajı’nın sulamaya açılacağı zamana kadar doğru sulama teknikleri konusunda çiftçilere yönelik kapsamlı bir eğitim programı başlatacaklarını da duyurdu. Zorluoğlu ayrıca, eğitim programlarının çiftçilerin sulama ekipmanlarına daha rahat ulaşmalarını sağlayacak teşvikler içereceğini belirterek, tarımın sürdürülebilirliği için güçlü bir eğitim altyapısının oluşturulacağını vurguladı.
KARACADAĞ PİRİNCİ’NE ÖZEL DESTEK
Vali Zorluoğlu, Karacadağ pirincinin Diyarbakır için özel bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Bu pirinç türü sadece lezzetiyle değil, glisemik endeksiyle de diyabet hastaları için çok faydalıdır. Karacadağ pirincinin üretimi, doğal ve organik şekilde yapılmakta, coğrafi işaret belgesi de alınmıştır. Bu yıl 10 bin dekar civarında ekim yapılması bekleniyor. Tarım Orman Bakanlığının desteğiyle, 27 ton tohum hibe olarak çiftçilere dağıtılacaktır.” dedi.
DİYARBAKIR İÇİN BEREKETLİ BİR GELECEK
Vali Zorluoğlu, Diyarbakır’daki tarımsal kalkınmayı desteklemek için yürütülen çalışmaların önemine değinerek, çiftçilerin daha verimli üretim yapabilmesi için her türlü desteği sağlamaya devam edeceklerini belirtti. Zorluoğlu, “Tarım Orman Bakanlığının desteğiyle, Karacadağ pirincinin üretimini artırarak, Diyarbakır’ın tarımda hak ettiği yere gelmesi için elimizden geleni yapacağız.” diyerek sözlerini tamamladı.