Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

DEM Parti, Diyarbakır’ın İş Dünyasıyla Kentin Sorunlarını Tartıştı

DEM Parti, Diyarbakır’ın İş Dünyasıyla Kentin Sorunlarını Tartıştı
REKLAM ALANI
3 Mart 2024 11:11
196

DEM Parti, Diyarbakır’da iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelerek kayyımların kente verdiği zararları nasıl telafi edeceklerini tartıştı.

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

ARA REKLAM ALANI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Diyarbakır’da bir otelde düzenlenen “Yerel Yönetimlerde Katılımcılık ve Ekonomik Kalkınma İçin İş Dünyası ve Eşbaşkan Adayları Buluşması” etkinliğine DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile birlikte kentte faaliyet gösteren iş insanları ve çok sayıda kişi katıldı.

‘BARIŞA İHTİYAÇ VAR’

Diyarbakır İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural, katılımcılara teşekkür ederek kentin sorunları ve iş dünyasının sorumlulukları hakkında konuştu. Vural, ekonominin gelişmesi için siyaset ve sivil toplum arasında barışın sağlanmasının önemine vurgu yaparak, “Barış içinde yaşamak ve siyaset ile sivil toplumun uyum içinde olması ekonomik refahın önünü açar” dedi.

“MERKEZLE DOĞRU İLETİŞİM KURULMASI GEREKİYOR”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, yerel yönetimlerin önemine dikkat çekti. Kaya, Diyarbakır’da bile küçük bir arsayı bile edinmenin zorluğuna değinerek, kentin gelişimi için hem yerel hem de merkezi yönetimlerle işbirliği yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kentteki ekonomik potansiyelin nasıl harekete geçirileceği üzerine de konuştu. Diyarbakır’da 10 dönümlük bir arsayı bile bir insana vermek için onayın köşke kadar gittiğini söyleyen Kaya, bu kentin ya da ülkenin böyle gelişme olanağının olmadığını belirterek; “Sadece yerelden değil merkezle de doğru iletişimin kurulması gerekiyor. Bu kenti hem yerel yönetimler, hem milletvekilleri ile birlikte çalışarak merkezden nasıl yatırımları getiririzi konuşmalıyız. Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasılatının 2023 yılında ilk kez bir trilyonu aştı. Bu rakam 2015’te 910 milyara yakalamıştı. Türkiye 10 yıl sonra bu rakamları ancak yakaladı. Irak’la ihracat 2014’de 14 milyar dolardı, 2024’te ancak bu rakamı yakalayabildik. Barış sürecini kalıcı yakalamış olsaydık bugün gayri safi hasıla 2 trilyon dolardı. Irak ile ticaretimiz ise 50 milyar dolardı. Tekrardan yeni bir barış süreciyle, bu çalışmaları biraz daha somuta indirerek kentimizi, ülkemizi nasıl kalkındırırız ona bakalım” ifadelerini kullandı.

“AK PARTİLİLER BİLE KAYYUMA TEPKİLİ”

DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, partilerinin siyaset yapma koşullarını anlattı. Seçimlerin ardından atanan kayyımlara dikkat çeken Tiryaki, halkın iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, AK Parti’ye oy veren seçmenler arasında bile kayyımlara tepki olduğunu ifade etti. Birlikte hareket ederek kentin sorunlarını çözebileceklerini belirten Tiryaki, yerel yönetimlerde uygulayacakları ekonomik ve politikalar hakkında bilgi verdi.

‘KENTİN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİNİŞBİRLİĞİ YAPILMALI’

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Serra Bucak, STK’lara ve iş dünyasına teşekkür ederek, kayyım sürecinde kentin dokusunu korumaya çalışan yapıya dikkat çekti. Bucak, kentin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümü için işbirliği yapılmasının önemini vurguladı.

‘YOK ETMEK İSTEDİKLERİ TÜM KURUMLARI YENİDEN KURACAĞIZ’

Doğan Hatun, kayyımların kente verdiği zararlara dikkat çekerek, bu zararların telafi edilmesi gerektiğini söyledi. Kentin bütün sorunlarını bildiklerini ve çözüm için kararlı olduklarını ifade eden Hatun, gelecekteki projeleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi.  Hatun; “Bu kente bizler yaşıyoruz. Kayyımlar, valiler seçimlerde her ne kadar rakiplerimiz olsa da kentlerimizi yönetecek akılları, dertleri yok. Bunu kayyım sürecinde gördük. Bir yerlere para aktarılıyor diye kayyımlar atandı ama öyle bir şey yok. Bu kayyımların yaptıkları bir proje varsa çıkıp anlatsınlar. Kentin AKP’li belediye başkan adayı da kayyımdan rahatsız olduğunu söyledi. Madem bundan rahatsızsan bu partiden neden aday oldun. Kendisi rahatsız mıdır bilmiyoruz ama kendi tabanı bu kayyımlardan rahatsız diye öyle diyor” ifadelerinde bulundu.

‘TAHRİBATLARIN GÜN GÜN KAYDI VAR BİZDE’

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, kentin içinde bulunduğu durumu değerlendirerek, tahribatın nasıl onarılacağına odaklanmanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca, DEM Parti’nin misyonu ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Doğan; “Türkiye’de barış içinde yaşamanın garantörü olacak, bunun için tarihsel bir arka plan ve gelecek öngörüsü projesi olacak, bunun için bedel ödeyecek kaç siyasi parti var? Keşke bu yük yıllardır sadece bize bırakılmamış olsaydı. Bu yükü kucaklayanlar çoğalsın istiyoruz, bunun mücadelesini veriyoruz. Ancak yaptığımız her hamlede bardağın dolu tarafını göstermek yerine boş tarafını gösteren bir akıl var. 31 Mart’a giderken bu akılla da mücadele etmek istiyoruz. Biz kamu görevlileri usulsüz seçmen olarak kullanılırken bunda yalnız kalmak istemiyoruz. Bununla kayyımı meşrulaştıranlar, ince eleyip sık dokuyanlar nerede nasıl kader değiştireceklerini düşünenler bizi boş sanmasınlar” diye belirtti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.