Dolar 34,4867
Euro 36,2584
Altın 2.956,62
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C

Adaletin 11 Yıldır Uğramadığı Yer: ROBOSKİ

Adaletin 11 Yıldır Uğramadığı Yer: ROBOSKİ
REKLAM ALANI
28 Aralık 2022 22:55
1.366

Roboski Katliamın 11’inci yılı nedeniyle siyasetçiler, hak savunucuları, sanatçılar ve binlerce yurttaş sosyal medya hesapları üzerinden paylaşımda bulundu. Paylaşımlarda 11 yılı aşkın süredir yargılamanın yapılmamasına dikkat çekildi.

 

ARA REKLAM ALANI

Roboski Katliamının 11’inci yılında katledilen 19’u çocuk 34 kişi bugün mezarları başında anılacak. Roboski’de yapılacak anmaya Türkiye’nin çeşitli yerlerinde çok sayıda avukat, siyasetçi ve yurttaş katılacak.

 

YAŞAMINI YİTİRENLER MEZARLARI BAŞINDA ANILACAK

 

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011’de gerçekleştiren hava saldırısında katledilen 19’u çocuk 34 kişi için gerçekleştirecek anma programı bugün saat 13:00’da yapılacak. Katliamda yaşamını yitiren 34 yurttaşın mezarı başında yapılacak anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Emek ve Özgürlük İttifakı Bileşenleri, Kurdistanî İttifak, bölge milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri de anmaya katılacak.

 

“EN UFAK CEZA BİLE ALAN YOK”

 

HDP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili, Saruhan Oluç, Meclis’te yaptığı konuşmasında ise Roboski Davası’nda yargılama yapılmamasına dikkat çekti ve şöyle ekledi, “11 yıl geçti, #Roboski katliamının emrini veren ve uygulayanlardan hiçbiri herhangi bir ceza almadı; onlar hâlâ görev başında ve yetkili pozisyonda. En ufak bir caza bile alan yok bu dosyada.”

 

“KATLİAMLAR YÜZYILLAR GEÇSE BİLE UNUTULMAZ”

 

Adalet Bakanlığı’nı etiketleyerek bir paylaşımda bulunan HDP Milletvekili ve insan hakları aktivisti Ömer Faruk Gergerlioğlu ise, “Roboskî ‘nin acısı dinmedi, dinmez. Katliamlar yüzyıllar geçse bile unutulmaz. 34 kişinin katillerine ceza istiyoruz. Adalet istiyoruz, adalet!!!!” paylaşımında bulundu.

 

“MAĞDURU KÜRTLER OLAN DOSYALARDAKİ SİSTEMATİK CEZASIZLIK POLİTİKASININ EN SOMUT ÖRNEĞİ”

 

Diyarbakır Barosu da, faillerin yargı önüne çıkarılmamasına vurgu yaparak, “Roboski Katliamında faillerin yargı önüne çıkarılmaması; Devletin, mağduru Kürtler olan dosyalardaki sistematik cezasızlık politikasının en somut ve ağır örneğidir” paylaşımında bulundu.

 

“ACI, YÜREĞİMİZDE RUHUMUZUN DERİNLİKLERİNDE”

 

Sanatçı Ferhat Tunç, katliamda yaşamını yitirenleri anarak yaptığı paylaşımında, “Bu büyük acı yüreğimizde, ruhumuzun derinliklerinde tazeliğini koruyor. Roboski’de katledilen canlarımızı unutmuyor, saygıyla ve minnetle anıyoruz. Roboski’li ailelerimiz başta olmak üzere, katliamın yasa boğduğu tüm halkımıza bir kez daha sabırlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

“BU ADALETSİZLİĞE BİRLİKTE SESİMİZİ YÜKSELTELİM”

 

Roboskili ailelerin hak mücadelesiyle ismi duyulan ve yakınlarını da katliamda kaybeden HDP’li Ferhat Encü, paylaştığı videoda “Roboski’de maalesef 11 yıldır sadece adaletsizliğin sesi duyuluyor. Biz de bugün bir kez daha 34’lerin mezarı başında bu katliamları gerçekleştirenlerin yargı önüne çıkarılmasını talep edeceğiz. Gelin birlikte bu adaletsiz düzene karşı sesimizi yükseltelim” ifadelerini kullandı.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AİLELERE VERDİĞİ SÖZÜN ÜZERİNDEN 9 YIL GEÇTİ

 

28 Aralık 2011’de, 34 yurttaşın hayatını kaybettiği katliamın ardından 11 yıl geçti. Soruşturmada bir ilerleme sağlanamazken, kayıpların yakınları, kendilerine adaletin sağlanacağı yönünde verilen sözlerin tutulmadığını 11 yılıdır tekrarlıyor. 26 Temmuz 2013’te Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Veli Encü, katliamın ertesi yılında yani 28 Aralık 2014 tarihinde yaptığı bir açıklamada “Erdoğan bize faillerin bulunması ve cezalandırması sözünü vermişti. Erdoğan’ın sözünde durmasını istiyoruz” ifadesini kullanmıştı.

 

26 Tem 2013 Şırnak’ta Şerafettin Elçi Havalimanı’nın açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan Roboskili ailelerle görüşmüş ve katliama ilişkin yargılamaların yapılacağı sözünü vermişti.

 

KATLİAMDAN SONRA DAVA SÜRECİ NASIL İLERLEDİ?

 

Olayın ardından TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu, Mart 2013’te 84 sayfalık bir rapor sundu.

 

Operasyon esnasında “kimlik tespiti yapmanın imkansız olduğu” belirtilen raporda “olayın kasten yapıldığına dair bir delilin bulunamadığı” sonucuna varıldı.

 

Diğer yandan kamuoyunda “Roboski Katliamı Davası” olarak bilinen hukuki süreçte, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 11 Haziran 2013’te “taksirle ölüme sebebiyet vermekten dolayı” dosya hakkında “görevsizlik” kararı verdi.

 

Başsavcılık daha sonra dava dosyasını Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi ancak Ocak 2014’te “takipsizlik” kararı verildi.

 

Roboski’de hayatını kaybedenlerin yakınları Temmuz 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yaptı. Ancak mahkeme, başvuruda eksiklikler olduğunu belirtti ve “eksikliğin süresinde giderilmemesi” gerekçesiyle başvuruyu 24 Şubat 2015’te usulden reddetti. Ret kararından 6 yıl sonra 9 Nisan 2021’de Roboskili aileler yine AYM’ye başvurdu. Ailelerin avukatları yüksek mahkemenin ihlal kararı vermesi durumunda davanın açılabileceğini söyledi.

 

Bu kez hayatını kaybedenlerin yakınlarından oluşan 281 kişi, 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

 

AİHM, iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle 17 Mayıs 2018’de başvuruyu reddetti. AİHM gerekçe olarak, dava avukatlarının eksik olduğu bildirilen belgeleri 15 günlük sürede değil, 17 günde göndermesini hata olarak kabul etti.

 

Dönemin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın bir televizyon programında “Uludere konusunun, uçak konusunun tekrar inceleneceğini düşünüyorum” sözlerinin ardından ise dava avukatları, Haziran 2019’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. “Yeni delil varlığı” sebebiyle Roboski dosyasının yeniden açılmasını talep etti.

 

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise “yetkisizlik” kararı vererek, dosyayı Uludere Cumhuriyet Savcılığına gönderdi. Haziran 2019’da yapılan başvuruyla ilgili henüz bir işlem gerçekleştirilmedi.

 

Roboski Davası’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) kabul edilmemiş olmasında Şırnak Barosu’nu sorumluğunun bulunduğunu söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, süreci takip etmediği için HDP Hukuk Komisyonu’nu eleştirdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.