Dolar 34,2276
Euro 37,9313
Altın 2.919,46
BİST 9.208,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Per 27°C
Cum 29°C
Cts 27°C
Paz 22°C

Barolardan ‘Kobani Davası’ Kararlarına Tepki: ‘Siyasetçiler Serbest Bırakılsın’

Barolardan ‘Kobani Davası’ Kararlarına Tepki: ‘Siyasetçiler Serbest Bırakılsın’
REKLAM ALANI
17 Mayıs 2024 09:35
183

Kobani Davası kararlarının ardından 15 baro, yaptıkları ortak açıklamada, siyasetçilere verilen cezalara tepki göstererek, derhal serbest bırakılmalarını talep etti.

Diyarbakır Barosu da dahil olmak üzere, 15 bölge barosu tarafından yapılan açıklamada, kamuoyunda Kobani Davası olarak bilinen ve HDP’nin önceki dönem eş başkanları, MYK üyeleri ve milletvekillerinin yargılandığı davada, siyasetçilerin ağır hapis cezalarına çarptırıldığı belirtildi.

ARA REKLAM ALANI

Baroların açıklamasında, demokratik bir hakkın kullanımıyla ortaya konulan tepkinin, uluslararası hukuk temelinde temel hakların ihlal edilerek yargı sürecine konu edilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı. Türkiye’nin yaşadığı krizlerin temel sebebinin, demokratik değerler ve hukuktan uzaklaşma yönündeki adli ve idari pratikler olduğu ifade edildi. Siyaset ve sivil toplum alanını daraltan bu ve benzeri politik temelli yargılamaların, çoğulculuğu ve farklı fikirleri sindirdiği, toplumsal barışı bozma riski taşıdığına dikkat çekildi.

Açıklamada, siyasal iktidar tarafından tehdit olarak kabul edilen kişi veya görüşlerin peşinen suçlu kabul edilmesi, davanın siyasi bir propaganda malzemesi olarak kullanılması ve kamuoyunun bu suça ikna edilmesi üzerine kurulu bir döngüde temel haklardan, adaletten, adil yargılanma hakkından, masumiyet karinesinden ve delillerin gerçekliğinden söz edilemeyeceği belirtildi. Demokratik hukuk devletinin temelinin, bağımsız ve tarafsız yargı olduğu vurgulandı ve yargının bağımsız olamadığı bir ortamda bireylerin hukuk güvenliği ikliminin bulunmadığı ifade edildi.

Barolar, yargının bağımsız ve tarafsız olmadığı yönündeki yaygın ve haklı kanaatin başlıca dayanağının, geçmiş dönem bağımlı yargı pratikleri ile birlikte, keyfi ve hukuka aykırı yargı süreci kapsamında çoğulculuğu bastırma ve siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlama amacı taşıyan Kobani dava süreci ve verilen kararlar olduğunu belirtti. Bu dava kapsamında, siyasal meselelerin yargısal faaliyet kapsamında suçlamalara konu edildiği, böylece siyasal alanın daraltılmak ve yargıyı siyasi karar mercii haline getirmenin amaçlandığı vurgulandı. Kobani Davası yargı süreci ve alınan kararla toplumun muhalif kesimlerinin ve seçilmişlerinin yargı aracılığıyla cezalandırıldığı ifade edildi.

Açıklamanın sonunda, bağımlı yargı pratiği ile Kürt siyaset arenasının temel haklarının ihlal edilerek kolektif bir cezalandırma sistemiyle karşı karşıya kalmasının kabul edilemez olduğu belirtilerek, hak, hukuk ve adaleti esas alan bir yargı sürecinin oluşması ve temel hakları ihlal edilen siyasetçilerin derhal serbest bırakılması talep edildi.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

  • Adıyaman Barosu
  • Ağrı Barosu
  • Batman Barosu
  • Bingöl Barosu
  • Bitlis Barosu
  • Dersim Barosu
  • Diyarbakır Barosu
  • Hakkari Barosu
  • Kars Barosu
  • Mardin Barosu
  • Muş Barosu
  • Siirt Barosu
  • Şanlıurfa Barosu
  • Şırnak Barosu
  • Van Barosu
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.