Dolar 34,5835
Euro 36,1830
Altın 2.968,55
BİST 9.630,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Sal 11°C
Çar 13°C
Per 15°C
Cum 14°C

Midyat UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesin’ de Yerini Aldı

Mardin, Midyat ve Savur’daki 9 kilise ve manastır UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesin’ de Yerini Aldı

Midyat UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesin’ de Yerini Aldı
REKLAM ALANI
16 Şubat 2022 17:30
1.694

Midyat Belediyesi tarafından, Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 30 Nisan 2021’de eklenen Mor Sobo Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi (Yoldath Aloho), Deyrulzafaran Manastırı, Mor Gabriel Manastırı, Mor Abai Manastırı, Mor Loozor Manastırı, Mor Yakup Manastırı, Mor Quryaqos Kilisesi ve Mor Azozo Kilisesinin daimi listeye de kabul edilmesi adaylık dosyası hazırlandı.

 

ARA REKLAM ALANI

Bağlar Mahallesi Milli İrade İlkokul/Ortaokul konferansı salonunda, Midyat Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce imzalanacak iş birliği protokolü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, gurur duydukları bu çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ettiğini ifade etti.

 

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin’de farklı kültürlerin ve farklı dinlere mensup kişilerin geçmişte de bugün de huzur içerisinde yaşadığını dile getiren Demirtaş, şöyle konuştu. “Çok sayıda kilise ve manastırımız var. Bu sene inşallah 9’unu adaylık listesine koyacağız. Hedefimiz kalan 60’a yakın kilise ve manastırla ilgili dosyayı da hazırlayıp, UNESCO’ya adaylık için yollayacağız. Bütün ilçelerimizde bu tarihi eserleri yeniden ayağa kaldıracağız, bunları turizme kazandıracağız” dedi.

 

Mardin’in bir turizm kenti olduğuna, salgına rağmen 500 binden fazla turistin konakladığına işaret ederek, 3 milyona yakın insanın da günübirlik kenti ziyaret ettiğini, bu çalışmalarla ziyaretçi sayısının daha da artacağını bildirdi.

 

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ise sorumluluklarından birinin de UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alması için tarihi varlıklarla ilgili adaylık dosyası hazırlamak olduğunu söyledi.

 

 

Bu hazırlık çalışmalarının doğrudan Genel Müdürlükteki uzmanlar tarafından, çoğu zaman da UNESCO sözleşmelerinin temel anlayışına uygun olarak yerel paydaşlarla birlikte yürüttükleri yoğun bir çalışmanın sonucu olduğunu dile getiren Yazgı, Taraflar süratle gerekli çalışmalara başlayacaklarının altını çizerek, “Bugün burada bir araya gelmemizin vesilesi de bu önemli iş birliğinin hukuki temelini oluşturacak, Midyat Belediye Başkanımız ile atacağımız imza ile ‘Midyat ve çevresindeki Geç Antik ve Orta Çağ Dönemi Kilise ve Manastırları Yönetim Planı ve UNESCO Dünya Miras Listesi Adaylık Dosyası Hazırlamasına İlişkin Protokol’dür. Tur Abdin” bölgesinde yaklaşık 69 manastır ve kilise bulunuyor. Bunlardan 9’unun geçen sene Dünya Miras Geçici Listesi’ne alındı.” dedi.

 

Dönem, özgünlük, bütünlük ve korunmuşluk durumları dikkate alınarak bu eserlerin seri adaylık için düşünüldüğüne işaret eden Yazgı, 6. ve 8. yüzyıllara tarihlendirilen ve ortak özelliklere sahip bu mimari eserlerin, çevrelerindeki üzüm bağları, zeytin ve badem ağaçları ile etkileyici bir peyzaj oluşturduğunu vurguladı.

 

Yazgı, “Ortodoks Süryani manastır mimarisinin en erken örnekleriyle kendine özgü bir mimari üsluba tanıklık etmektedir. Merkezi ve yerel idareler arasındaki iş birliğinin en güzel örneklerinden birini temsil edecek protokolün yürürlüğe girmesini takiben taraflar süratle gerekli çalışmalara başlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin ise ilçenin geçmişten günümüze bağrında birçok medeniyeti barındırdığını belirterek, “Kadim kentimizin tüm dünya tarafından tanınmasını sağlayacağız. 2020’de başladığımız UNESCO Dünya Kültür Mirası başvurusu için oluşturduğumuz, akademik kurul, danışma kurulu ve teknik kurul ile koordineli, hummalı bir çalışma neticesinde, yapıların tarihi, kültürel ve mimari üstünlüklerini araştırdık. Oluşturduğumuz uzman ekiplerle teknik inceleme gezileri yaptık. Midyat ve çevresindeki kilise ve manastırlar üzerinde çalışma yapılmasını kararlaştırdık. Bu yapıların dünyada benzersiz yapılar olduğu ortaya çıktı. Çalışmalar neticesinde başvurumuzu Kültür ve Turizm Bakanlığına yaptık. Başvuru dosyamız Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından incelenip onaylandıktan sonra 15 Nisan 2021’de UNESCO Dünya Kültür Mirası Paris Ofisine gönderildi. İncelenen dosyamız uygun görülerek 30 Nisan 2021’de 9 eser Dünya Miras Geçici Listesi’ne dahil edildi.” Diye konuştu.

 

Bu yapıların Müslüman toplumlar tarafından günümüze kadar himaye altına alınıp, korunduğuna kaydeden Şahin, yapılardan 7’sinin Midyat sınırlarında, diğerlerinin ise Artuklu ve Savur ilçelerinde bulunduğunu söyledi.

 

Şahin, “İmzalayacağımız protokol ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği yaparak Bakanlığımızdan alacağımız yetki sayesinde çalışmaları hızlı bir şekilde başlatacağız. En kısa sürede asıl listeye girerek, kadim kentimizin tüm dünya tarafından bilinmesini, tanınmasını ve merak edilmesini sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

 

Mor Gabriel Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün’de, başvurunun kendilerini hem heyecanlandırdığını hem de duygulandırdığını ifade ederek, “tarihi kilise ve manastırların UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi ile hak ettiği değere ulaşacağını düşünüyoruz. Bunların dışında da çok sayıda yapının aktif olarak kullanılmaktadır. Çok kültürlülüğün günümüze kadar devam ettiği bu topraklarda değerlerimizi tanıdıkça uluslararası platformlarda bilinirliğimiz artacak. Süryani cemaati olarak bu yapılarımızın korunarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini umut etmekteyiz.” dedi.

 

Konuşmaların ardından Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı ile Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin arasında protokol imzalandı.

 

Şahin daha sonra Yazgı’ya plaket takdim etti. Ardından toplu hatıra fotoğrafı çekil.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.