Dolar 32,5866
Euro 34,8084
Altın 2.509,62
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

URFAKAPI’DAKİ RESTORASYON ÇALIŞMALARINDA MANCINIK KAİDESİ BULUNDU

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi surlarda devam eden restorasyon çalışmalarında, mancınık ayaklarının konulduğu taş kaideler, mancınık gülleleri, Akkoyunlu dönemine ait gümüş sikke ve farklı dönemlerde yapılan savaşlardan kalma birçok ok ucu bulundu.

URFAKAPI’DAKİ RESTORASYON ÇALIŞMALARINDA MANCINIK KAİDESİ BULUNDU
REKLAM ALANI
23 Eylül 2021 16:47
2.369

Büyükşehir Belediyesi’nin, Diyarbakır Surları’nı gelecek nesillere taşımak amacıyla “Sur’larda Diriliş Başlıyor” mottosuyla başlattığı restorasyon çalışmaları sürüyor.

 

ARA REKLAM ALANI

MANCINIK KAİDESİ, OK UCU VE SİKKE BULUNDU

 

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, M.S. 365-375 yıllarında Roma İmparatorluğu döneminde yapılan Urfakapı’nın 2 burcunda başlattığı restorasyon çalışmalarında, teras katlarda yapının üzerinde ciddi bir yük oluşturan yaklaşık 2 bin tonluk toprak dolguyu temizledi.

 

Diyarbakır Müze Müdürlüğü, tarafından görevlendirilen arkeologlar ve uzmanlar gözetiminde titizlikle yapılan dolgu temizlik çalışmalarında, mancınık ayaklarının yerleştirildiği taş kaideler ile çeşitli büyüklükte mancınık gülleleri, Akkoyunlu dönemine ait gümüş sikke ve farklı dönemlerde yapılan savaşlardan kalma birçok ok uçları bulundu.

 

Ayrıca burçların üzerindeki yağmur sularının tahliye edilmesi amacıyla özgün yağmur olukları ve çörtenler ortaya çıkarıldı.

 

Çalışmalarda zekâ ve strateji oyunu mangalanın o dönemlerde taşa oyularak oynandığını gösteren ize de rastlandı.

 

SURLAR ÜZERİNDE DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ ÖZGÜN DÖŞEME ORTAYA ÇIKARILDI

 

Bununla beraber 21 ve 22 numaralı burçlar arasında kalan seyirdim yolları üzerinde yapılan temizlikte surların üzerinde ilk defa özgün döşeme izine rastlandı. Yedikardeş burcunun damında daha önce ortaya çıkarılan roma dönemi taş döşemesi ile benzerlik gösteren örgü sistemi dönem analizi için önemli veriler sunacak.

 

2 AYLIĞINA ARAÇ VE YAYA TRAFİĞİNE KAPATILMASI PLANLANIYOR

 

Urfakapı’da acil müdahale kapsamında sürdürülen çalışmalarda, 21 ve 22 numaralı burçların tehlike arz eden bölümlerine müdahale edilebilmesi için yakın zamanda 2 aylığına araç ve yaya trafiğine kapatılması planlanıyor.

 

Bu 2 aylık zaman zarfında; 21 ve 22 numaralı burçların esaslı restorasyonu yapılıncaya dek can ve mal tehlikesi oluşturan kısımlarının acil müdahalesinin tamamlanması hedefleniyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.