Dolar 32,4757
Euro 34,9765
Altın 2.433,37
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

TELKARİ SANATIYLA GEÇEN 64 YIL

Diyarbakır’da 6 yaşında başladığı telkari sanatını yarım asırdan fazla bir süredir devam ettiren Tevfik Sayat, tarihi Sur ilçesinde bulunan Kuyumcular Çarşısının son telkari ustası olarak mesleğini sürdürüyor.

TELKARİ SANATIYLA GEÇEN 64 YIL
REKLAM ALANI
7 Eylül 2021 12:13
1.741

Diyarbakır’da 64 yıldır, ince gümüş tellerin birleştirilmesinden meydana gelen süsleme sanatı olan telkariye koca bir ömür harcadı.

 

ARA REKLAM ALANI

Tarihi çok eskilere dayanan telkari sanatının, tamamı el işçiliği ile yapılan bir sanat olduğunu söyleyen Sayat, çok ince gümüş tellerinin oval şekline getirilip desen halini almasıyla meydana gelen telkarinin, eskiden Diyarbakır ve çevre illerden çok fazla rağbet gördüğünü, günümüzde ise çok az tercih edildiğini kaydetti.

 

Telkariye bir ömür adadığını belirten Tevfik Sayat, ”70 yaşındayım, 6 yaşında telkari sanatıyla uğraşmaya başladım, 15 yaşında da tam anlamıyla bir telkari ustası oldum. 64 sene telkari sanatı ile ilgilendim. Dedemden babama, babamdan da bana geçen bir meslek. Tüm ömrümü telkariye adadım, burada benden başka bu sanatı yapan kalmadı. En son yapan bendim, bende bırakıyorum. Telkari çok ince işçilik isteyen bir sanat olduğundan, uzun yıllar bu işi yaptığım için artık gözlerim net görmüyor, ondan dolayı yapmayı bırakıyorum. Şimdi dükkanımı çocuklarıma devrettim, onlar altına süsleme yapıyor. Telkari Diyarbakır’a özgü bir sanattır, ilk örnekleri Diyarbakır’dan çıkmıştır. Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası aracılığıyla 10 yıla yakın telkari sanatıyla ilgili eğitim verdim, öğrenci yetiştirdim” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.