Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Silvan Gastronomi Festivali’nin Lansmanı Yapıldı

Silvan Gastronomi Festivali’nin Lansmanı Yapıldı
REKLAM ALANI
21 Ocak 2023 21:22
1.502

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, DESOB, Silvan Kültür Sanat Derneği ve Silvanlılar Derneği işbirliğiyle Silvan Gastronomi Festivali’nin lansmanı yapıldı.

 

ARA REKLAM ALANI

(HABER & FOTOĞRAF: SEYFETTİN EKEN)

 

1800 yılında inşa edilen tarihi Ali Ağa Konağı bahçesinde düzenlenen lansman toplantısında yemekler, yakılan odun ateşinde pişirildi. Menüde süt danasından kavurma, Silvan Kutlik (Susamlı İçli Köfte) ve ekmek, pekmez ve cevizden yapılan Cimilik tatlısı vardı.

 

Ali Konağı Bahçesi’nde güneşli havada gerçekleşen toplantıya DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DESOB, DİLTO Başkanı Haşim Elkaan, Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (TAŞKAPON) Başkanı Ali Geyik, Ticaret Borsası, Silvan Kültür Sanat Derneği ile Silvanlılar Derneği yöneticileri katıldı.

 

 

Lansman toplantısında konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bölgenin kültürel değerlerinin yanı sıra gastronomi ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı. Daha önce oda olarak Türk Patent Enstitüsü’nden Coğrafi İşaret Tescili aldıkları Karacadağ pirincini Avrupa Birliği’nde de tescil ettiklerini ifade eden Kaya, “Karacadağ pirincini bir dünya markası yapacağız. Gastronomi, bizim soyut da somut kültürlerimizi bugüne aktaracak çalışmalar. Bizler için çok çok önemli. İşte görüyorsunuz Silvan’a özgü lezzetlerin bir kısmının coğrafi işareti alındı. Silvan’da yetişen endemik bitkilerin de lezzet kattığı Cibilik ve Silvan Kutlik’i (Susamlı İçli Köfte) bunlardan biri. Çok yakın bir sürede yine sizlerle beraber Diyarbakır’da Gastro İnovasyon Merkezi’nin açılışını yapacağız. O merkezin de en büyük amaçlarından biri tam da bu. Yani orada bu yemeklerin, tatların hem yapımı, tadımı ve ticaretini yapacağız. Silvan, İpek Yolu’nun önemli merkezlerinden biri. Bu yolu kullananlar buradaki gastronomiyi tatsın istiyoruz. Silvan binlerce yıllık tarihiyle bugüne maalesef yaşadığı olaylarla ihmal ile şimdi göç veren ilçe konumuna geldi. Bunu yeniden nasıl göç aldırabiliriz veya Silvanlı kardeşlerimiz burada yaşamlarını nasıl devam ettirebilirler düşüncesi içerisindeyiz” dedi.

 

Silvan Kültür Sanat Derneği Başkanı Mehmet Aktarlı da, lansman toplantısıyla Silvan Gastronomi Festivali’nin startını verdiklerini söyledi.

 

Amaçlarının Silvan’ın geçmişten bugüne kadar gelen, birkaç nesildir yapımı evlerde ve işletmelerde devam eden yöresel lezzetlerini, gastronomi kültürünü tanıtmak ve ilçe turizmine katkı sağlamak olduğunu ifade eden Aktarlı, “Festival kapsamında; Gastronomi ve müzik, Gastronomi ve Fotoğraf, Gastronomi ve sinema temaları ile hem ilçenin sahip olduğu zenginlikleri hem bu zenginliklerin ilçenin gastronomi kültürüne kattıklarını ve hem de Silvan ilçesinin kültürel miras değerlerini açığa çıkarmayı ve sürdürülmesini hedefliyoruz” dedi.

 

DİLTO Başkanı Haşim Elkaan, Gastronomi Festivalinin düzenlendiği Silvan’da Coğrafi tescil işaret belgesi almış olan Silvan Kavurmasının bugün lansman tanıtımının en sevindirici tarafı Diyarbakırımızın bu coğrafi tescil belgesi alma anlamında türkiye’de son yıllarda bir nıumara olmuştur. Kısa sürede içerisinde almış olduğu 48 tescil belgesi  de bunun kanıtıdır. Bugünkü festivalle birlikte Silvan KAvurması da buna dahil olmuş ve gastronomi anlamında 48. tescilli ürünümüz oldu. Ciğer ve burma kdayıf tatlımızın yanında silvan kavurmasının da tescil işareti almış olması bizi ziyadesiyle memnun etmekle birlikte büyük bir istihdam da sağlanmaktadır. Bu şu anlama geliyor. Diyarbakırımız tarihi mekanlarımızla birlikte gastronomi turizmini de devreye sokmuş bulunmaktadır. Bundan sonraki süreçte gastronomi turizmi ile ilgili tanıtım ve seminerler yapılacaktır. Memleketimize hayırlı olsun.

 

DİLTO Başkanı Haşim Elkaan, Silvan Kavurması Festivali’nin lansman tanıtımında Diyarbakır’ın tarihi mekanlarıyla birlikte artık gastronomi turizmi anlamında da gelişme gösterdiğini söyledi. Elkaan; “Gastronomi Festivalinin düzenlendiği Silvan’da coğrafi tescil işaret belgesi almış olan Silvan Kavurmasının bugün lansman tanıtımının en sevindirici tarafı Diyarbakır’ımızın bu coğrafi tescil belgesi alma anlamında Türkiye’de son yıllarda bir numara olmuştur. Kısa sürede içerisinde almış olduğu 48 tescil belgesi  de bunun kanıtıdır. Bugünkü festivalle birlikte Silvan Kavurması da buna dahil olmuş ve gastronomi anlamında 48. tescilli ürünümüz oldu. Ciğer ve burma kadayıf tatlımızın yanında Silvan Kavurması’nın da tescil işareti almış olması bizi ziyadesiyle memnun etmekle birlikte büyük bir istihdama da ön ayak olacaktır. Bu tür gelişmelerle birlikte Diyarbakır’ımız tarihi mekanlarımızla birlikte gastronomi turizmini de devreye sokmuş bulunmaktadır. Bundan sonraki süreçte gastronomi turizmi ile ilgili tanıtım ve seminerler yapılacaktır. Memleketimize hayırlı olsun” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından katılımcılara, tarihi Ali Ağa Konağı bahçesinde pişirilen tescilli lezzetler ikram edildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.