Dolar 32,3289
Euro 35,0655
Altın 2.299,69
BİST 9.044,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

ŞANLIURFA’DA BAĞ BOZUMU ZAMANI

Şanlıurfa’da sonbaharın gelmesiyle kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan pekmez, bastık, cevizli sucuk ve kesme kadınlar tarafından bin bir zahmetle yapılıyor.

ŞANLIURFA’DA BAĞ BOZUMU ZAMANI
REKLAM ALANI
17 Eylül 2021 17:06
1.639

Şanlıurfa’da bağ bozumu telaşı yaşanıyor. Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden Şanlıurfa’da bağ bozumunda toplanan üzümler, asırlardır geleneksel yöntemlerle pekmez, pestil, kesme ve ceviz sucuğuna dönüştürülüp, özellikle kış aylarında tüketiliyor.

 

ARA REKLAM ALANI

Kentte sonbaharın gelmesiyle bağcılığın yaygın olarak yapıldığı Hilvan ilçesine bağlı Hasenik Mahallesinde sabah erken toplanan üzümler, şıra alanına taşınıyor. Çuvallara doldurulduktan sonra taş havuzlarda yöreye has beyaz toprakla birlikte ezilen üzümler şıra haline getiriliyor.

 

 

Büyük bakır kazanlarda ve odun ateşinde saatlerce kaynatılan şıra günlerce çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez, bastık, sucuk ve kesme haline geliyor. Tarlada çalışan kadınlar, 30 ile 120 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulan ürünleri, yetiştiremeye çalıştıklarını söyledi.

 

 

“HER TÜRLÜ HASTALIĞA FAYDASI VAR”

 

Hasenik Mahallesinde yaşayan ve yaklaşık 30 yıldır kışlık ürünleri yaptığını belirten Nuray Şıldır, “İlk başta tarlada üzümü toplayıp şıra alanına getiriyoruz. Çeşitli aşamalardan sonra kızgın ateşte kaynatıyoruz. Daha sonra süzüyoruz. En son bulamaç haline getirip, pestil, kesme ve ceviz sucuğuna dönüştürüyoruz. Kesinlikle içerisine undan hariç bir gıda ürünü konulmaz. Su bile girmez. Doğal ürün olduğu için her türlü hastalığa faydası var” dedi.

 

 

Ailesiyle birlikte bağ bozumunda çalışan Yıldız Şıldır, sabahın erken saatlerinden itibaren tarlaya geldiklerini belirterek, üzümden çeşitli kışlık ürünleri yaptıktan sonra gece geç saatlerde evlerine gittiklerini söyledi.

 

 

“ÜRÜNLERİN TESCİLİ İÇİN BAŞVURU YAPILDI”

 

Avrupa Birliğince desteklenen Hilvan Yerel Eylem Gurubu Koordinatörü Yusuf Yavuz, tarlada çalışan işçileri ziyaret ederek, sezonun hayırlı olmasını diledi. Yavuz, burada yetişen üzümden elde edilen pekmez, bastık ve kesmenin bölgede tescil edilmesi ve markalaştırılması için eylem gurubu olarak başvuruda bulunduklarını söyledi. Yavuz açıklamasının devamında, “Kadınlar tarafından bağda toplanan üzümler yıkandıktan sonra çeşitli aşamalar sonrası kış aylarında tüketilen doğal ürünlere dönüştürülüyor. Burada yapılan doğal ürünler, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Biz eylem gurubu olarak buradaki kadınların emeğinin pazarlaması noktasında girişimlerde bulunduk. İnşallah buradaki ürünlerin tescilini yaptıktan sonra marka değeri üzerinden üreticimize destek olacağız” ifadelerini kullandı.
 

 

Avrupa Birliğince desteklenen Hilvan Yerel Eylem Gurubu Koordinatörü Yusuf Yavuz, tarlada çalışan işçileri ziyaret ederek, sezonun hayırlı olmasını diledi.

 

 

Yavuz, burada yetişen üzümden elde edilen pekmez, bastık ve kesmenin bölgede tescil edilmesi ve markalaştırılması için eylem gurubu olarak başvuruda bulunduklarını söyledi. Yavuz açıklamasının devamında, “Kadınlar tarafından bağda toplanan üzümler yıkandıktan sonra çeşitli aşamalar sonrası kış aylarında tüketilen doğal ürünlere dönüştürülüyor. Burada yapılan doğal ürünler, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Biz eylem gurubu olarak buradaki kadınların emeğinin pazarlaması noktasında girişimlerde bulunduk. İnşallah buradaki ürünlerin tescilini yaptıktan sonra marka değeri üzerinden üreticimize destek olacağız” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.