Dolar 32,5212
Euro 34,8210
Altın 2.426,36
BİST 9.695,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Sancar: “HDP’yi Bitireceklerini Sananlar Bu Meydana Baksınlar, Bu İradeyi Görsünler”

Sancar: “HDP’yi Bitireceklerini Sananlar Bu Meydana Baksınlar, Bu İradeyi Görsünler”
REKLAM ALANI
6 Ağustos 2022 23:05 | Son Güncellenme: 6 Ağustos 2022 23:29
1.269

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), “Çözüm Biz’de, savaşa ve sömürüye hayır!” çağrısıyla Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’nda miting düzenledi.

 

ARA REKLAM ALANI

Mitinge Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın yanı sıra milletvekilleri ve vatandaş katıldı.

 

Mitinge katılan vatandaşlar 3 arama noktasından geçtikten sonra alana girebildi.

 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın da katıldığı mitingin sloganı, ‘Çözüm Biz’de, Savaş ve Sömürüye hayır!’ olarak belirlendi.

 

“Çözüm Biz’de, Savaşa ve Sömürüye Hayır” şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilen mitinge binlerce kişi katıldı. Mitingde Eş Genel Başkanımız Mithat Sancar, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz konuştu.

 

SALİHA AYDENİZ: HER KOŞULDA HDP FİKRİYATININ ARKASINDA DURACAĞIZ

 

DBP Eşgenel Başkanı Saliha Aydeniz, yaptığı açıklamada; “Bütün zorluklara, olumsuzluklara, engellemelere, sıcak havaya rağmen Amed halkı, bölge bu faşist iktidara karşı güçlü bir ses vermek için İstasyon Meydanı’nı doldurdu. Selam olsun sizlere, her bijî. Bu iktidarın ağzı açılıyor, “mecalleri kalmamış” diyor. Bütün zulümlere, baskılara rağmen her koşulda ve durumda HDP fikriyatına sahip çıkmak için alanları dolduruyor. Görün iktidarın karşısında diz çökmeyen bu halkın duruşunu, görün iradeyi. Selam olsun bu iradeye, selam olsun mücadele azmine. Savaştan, baskıdan, kayyımdan beslenen bir iktidar var karşımızda, bu iktidar yüzyıllık ret, inkar, asimilasyon politikalarından gücünü alıyor. Bizler her koşulda HDP fikriyatına sahip çıkacağız. Hiç bir kumpas ve kapatma davasının bu fikriyatı bitirmesine izin vermeyeceğiz. Her koşulda bu fikriyatın arkasında olacağız. Bu miting bunun kanıtıdır” dedi.

 

“KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜN YOLU İMRALI’DAN GEÇER, BUNU İKTİDAR VE MUHALEFET BÖYLE BİLSİN”

 

Öyle Kürdistan’a gelip helalleşeceğim diyerek, demokrasinin yolu Diyarbakır’dan geçiyor diyerek, Ankara’da da sözünü değiştirme taktiğinin devam ettiğini belirten Aydeniz; “Kürt halkının kırmızı çizgisi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüdür. Biz buradan Türkiye’nin demokratikleşmesi için, cumhuriyetin yüzüncü yılında, cumhuriyetin demokratikleşmesi için, çözüm savaş değil, Kürt düşmanlığı değil, kadın düşmanlığı değil, ormanları yakmak, talan değil, bütün bunlara ilişkin çözüm iradesi olan Abdullah Öcalan’dır diyoruz. Öcalan’ın bütün bu sorunlara karşı net çözümü var. Bugün bütün dünyada Öcalan’ın özgürlüğü için eylemler yürütülmektedir. Herkes bu paradigmanın kapitalist sisteme alternatif, umut, çözüm olduğunu görüyor. Cumhuriyetin yüzüncü yılında cumhuriyetin demokratikleşmesi ve Kürt sorunun çözümünün yolu İmralı’dan geçer. Bunu muhalefet de iktidar da bilsin. 7 Ağustos 2019’da avukatlarıyla yaptığı son görüşmede “bir haftada çözerim” iradesi ortaya koyan Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için her zaman mücadelede olacağız. Her zaman bu iradenin yanında olacağız” diye konuştu.

 

SANCAR: “BU MEYDANA ÖZGÜRLÜĞÜN SESİNİ, BARIŞIN İRADESİNİ TAŞIDINIZ”

 

Konuşmasına Kürtçe selamlamayla başlayan HDP Eşgenel Başkanı Mithat Sancar; “Sevgili Diyarbakır halkı yüreği özgürlük ve barış için atan değerli ve onurlu halkımız hepiniz hoş geldiniz. Bu meydana özgürlüğün sesini, barışın iradesini taşıdınız. Zor şartlara, bu kavurucu sıcağa rağmen buradayız dediniz. Özgürlük için buradayız, barış için buradayız, adalet için buradayız dediniz. İşte HDP’yi bitireceklerini sananlar kumpas davaları kuranlar, her gün operasyonları sürdürenler bu meydana baksınlar, bu iradeyi görsünler. Utansınlar, utanmazlar ama korksunlar bu halkın bu kararlı duruşundan. Hepinize binlerce kez teşekkür ediyoruz, size minnettarız. Halkımız sizinle varız, sizinle yürüyeceğiz. Sizinle yürüdükçe bu ülkede her soruna çözümü biz getireceğiz. Çözüm biziz, sözümüz var diyoruz. Sözümüz, çözüm için sözümüz var. Bu ülkede her sorunu çözecek birikimimiz var. Bu ülkenin aydınlık geleceğe taşınması için güçlü bir irademiz var” dedi.

 

SAVAŞA KARŞI ÇIKARKEN EMEKÇİLERİN ALIN TERİNİ DE SAVUNUYORUZ

 

İktidarın ülkeyi soyduğunu iddia eden Sancar; “İktidar, rant ve talan politikalarıyla halkın ekmeğini alıyor, yoksulluğu derinleştiriyor, açlığı yaygınlaştırıyor, bu ülkedeki insanları felakete sürüklüyor. Bunu yaparken dayandığı en büyük kaynağı ve en büyük silahı savaş politikalarıdır. Savaş politikalarıyla yürütüyor bu talan ve sömürü düzenini. Savaş politikalarıyla ayakta tutuyor. Onun için savaşa ve sömürüye hayır diyoruz. Ekonominin durumunu rakamlarla anlatmayacağız. Sizler çarşı pazar gezerken nasıl bir sömürü düzeninin hakim olduğuna bizzat hakim oluyorsunuz, gözlerinizle görüyoruz. Enflasyon resmi rakamlara göre bile yüzde 80” dedi.

 

SAVAŞ PLANLARINA KARŞI ÇIKMADAN KİMSE BU ÜLKEYE DEMOKRASİ GETİREMEZ

 

İktidarın gidici olduğunu kaydeden Sancar; “Bu iktidar gidiyor, gidicidir. Sizin iradenizle, bu iradeyi Türkiye halklarının, ezilenlerinin ve emekçilerinin gücüyle birleştirerek bu iktidarı göndereceğiz. Fakat giderayak elinde başka çare kalmadığı için savaş politikalarına başvuruyor. Bütün demokrasi güçlerine çağrımızdır: Bu planların, amaçlarının farkında olalım. Bu planları boşa çıkarmak için ortak mücadelede buluşalım. Diğer muhalefet partilerine de çağrımızdır; bu ülkede gerçekten demokrasinin en asgarisini getirmek istiyorsak bu planların farkında olalım. Diğer muhalefet partileri bu iktidarla milliyetçilik yarışına girerlerse bu ülke bu kısır döngüden kurtulamaz. Bu muhalefet, bu kısır döngüyü milliyetçilik yarışıyla kıramaz. İktidarın savaş planlarına karşı çıkmayan hiçbir gücün, çevrenin, partinin bu ülkeye demokrasi getirmesi mümkün değil. Bu ülkede sömürüyü sonlandırması da mümkün değil” ifadelerini kullandı.

 

“ÇÖZÜM VE BARIŞ İÇİN TECRİT KALKMALI, ÖCALAN’IN ROLÜNÜ OYNAYACAĞI ŞARTLAR OLUŞMALI”

 

Barışın önündeki tüm engelleri kaldıracaklarını aktaran Sancar; “Barışın önündeki en önemli engel bu savaş ve çatışma siyasetidir. Düşmanlaştırma oyunlarıdır. Buna karşı mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu çatışma, bu ülkede 40 yıldır sürüyor. Yüzyıldır süren bir Kürt sorunu var. Kürt sorunun çözümü ve çatışmanın bitirilmesi birbirinin içine girmiş iki önemli ayrılmaz olaydır. Çatışmayı bitirmeden çözüm, çözüm gelmeden barış olmaz. Peki bu çatışmayı nasıl bitireceğiz. Biraz önce Saliha arkadaşım da söyledi. Tam 3 yıl önce bugün İmralı’da Öcalan avukatlarıyla görüşürken “bir haftada çatışma durumunu sona erdiririm” demişti, “bu çatışma ihtimalini bitiririm” demişti. 20 yıldır süren tecrit tam da Öcalan’ın çatışmanın bitirilmesindeki önemli rolünü engellemek içindir. Bu tecrit, savaş politikalarını sürdürmek ve çözümsüzlükte ısrar etmektir. Çözüm ve barış için tecridin mutlaka kalkması lazım ve Öcalan’ın rolünü oynayacak şartların oluşması lazım. Bunun için HDP olarak rolümüzü oynayacağız” şeklinde konuştu.

 

HABER: SEYFETTİN EKEN 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.