Dolar 32,3271
Euro 35,0710
Altın 2.294,30
BİST 8.991,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“Katerina Köşkü” turizme kazandırılacak

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Rus işgali  döneminde Çar 2. Nikola tarafından 19. yüzyılının sonlarında Baltık mimarisi  tarzında yaptırılan tarihi Katerina Köşkü, turizme kazandırılacak.

“Katerina Köşkü” turizme kazandırılacak
REKLAM ALANI
17 Ekim 2017 14:27
298

Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından 40 yıl süreyle Rus işgali altında  kalan Sarıkamış ilçesinde, dönemin Rus Çarı 2. Nikola tarafından yaptırılan ve  “Katerina Köşkü” olarak anılan tarihi Av Köşkü restore edilecek.

1896’da inşa edilen “Katerina Köşkü”, doğu-batı yönünde inşa edilmiş,  dikdörtgen planlı ve üç bölümden oluşuyor. Cephe duvarlarının tamamen çam  ağaçlarından birbirine geçmeli ikişer sıradan oluşuyor.

ARA REKLAM ALANI

Sarıkamış’ın sarıçam ormanları içerisinde bulunan ve günümüze kadar  özgün mimarisini koruyarak ulaşabilen tescilli taşınmaz eserlerden biri olan  Katerina Köşkü, konumu itibarıyla fotoğrafseverleri büyülüyor.

Restorasyonu yapıldıktan sonra butik otel şeklinde turizme  kazandırılması amaçlanan köşk, yerli ve yabancı ziyaretçilerinin uğrak  yerlerinden biri haline geldi.

Kars Valisi Rahmi Doğan, muhabirine yaptığı açıklamada, köşkün  restorasyonunun Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın kenti  ziyaretinde gündeme geldiğini söyledi.

Projenin hazırlandığını hatırlatan Doğan, “Katerina Köşkü’nün  projesini Kültür ve Turizm Bakanlığı çizdiriyor, projesi bitip Anıtlar Kurulundan  geçtikten sonra ihalesi yapılacak. Şu an projesi bitme üzere, proje bittikten  sonra da diğer süreçler işleyerek, önümüzdeki bahar dönemi içerisinde inşallah  ihalesi bitmiş ve işe başlanmış olacak.” dedi.

“7/24 ORADA ARKADAŞLAR BEKLİYORLAR”

Doğan, Katerina Köşkü’nün restore edilip turizm kazandırılması sonrası  butik otel şeklinde kullanılmasını planladıklarını anlatarak “Orası biraz küçük  bir mekan butik otel olduğunda yetmeme gibi bir durum olabilir, hemen onun yanına  yüz yataklı otel düşünülüyor, bununla birlikte güzel bir alan oluşacak.” dedi.

Köşkün ahşap olduğu için hassas bir yapı olduğunu ve korunması için  güvenlik korucusunun sürekli orada bulundurulduğunu vurgulayan Doğan, “Öncelikle  o eseri korumamız, ayağa kaldırmamız lazım aksi takdirde birkaç yıl içerisinde  orası ortada kalmayabilir. Biz oraya güvenlik korucusu koyduk, 7-24 orada  arkadaşlar bekliyor. Çünkü ahşap bir yapı olduğu için başına bir iş gelmesin diye  orada güvenlik görevlilerimiz bekliyor ama seneye inşallah orada restorasyona  başlarız.” ifadesini kullandı.

“BİZİM HEDEFİMİZ TURİSTLERİ 12 BOYUNCA BÖLGEYE ÇEKEBİLMEK”

Sarıkamış Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı Mir Hasan Taş da bölgede  bulunan doğal ve tarihi zenginlikleri değerlendirerek turizm potansiyelini  artırmanın çabası içinde olduklarını bildirdi.

Taş, köşkün turizme kazandırıldıktan sonra özellikle Rus turistlerini  bölgeye çekmeyi hedeflediklerini dile getirerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sarıkamış kış turizmi açısından 5 ay yoğun bir sezon geçiriyor ancak  bu yeterli olmuyor. Bizim asıl hedefimiz yerli ve yabancı turistleri 12 boyunca  bölgeye çekebilmek. Tarihi Av Köşkü’nün restore edilmesi ve turizme  kazandırılmasıyla bölgenin Rus turistlerin uğrak yeri olacağını düşünüyorum.  İnşallah Sarıkamış’taki bu tarihi köşkte kısa sürede turizme kazandırılır.”

Kars sakinlerinden Yücel Erevciler ise Sarıkamış’a geldiğini ve ilk  duraklarının Katerina Köşkü’nün olduğunu anlatarak “Buraya bakılırsa çok değerli  bir yer, burada kayak merkezi var. Buranın bakımının yapılması lazım kışın bir  sürü turist geliyor burayı gezmesi lazım.” dedi.

Van’dan gelen Levent Eşme de şunları kaydetti: “Yaklaşık 100 yıl önce yapılmış ve varlığını sürdürüyor daha önce  defalarca geldim burayı gezdim tek bir çivi kullanılmadan yapılmış, çok detaylı  düşünülerek uzun süre emek verilerek yapılmış bir köşk. Umarım kısa sürede bakımı  onarımı yapılır turistlerin ziyaret etmesi için görünebilir bir hale gelir.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.