Dolar 32,3862
Euro 35,0429
Altın 2.326,30
BİST 9.137,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

“Hayalim Afrika’da Su Kuyuları Açmak”

“Hayalim Afrika’da Su Kuyuları Açmak”
REKLAM ALANI
17 Nisan 2022 13:58 | Son Güncellenme: 17 Nisan 2022 14:02
1.767

Açtığı su kuyularıyla çiftçilerin içme ve tarımsal su sondaj işleriyle uğraşan Jeoloji Mühendisi Mahmut Eliş, en büyük amacının Afrika ülkelerinde susuzlukla mücadele eden insanların suya olan talebini gidermek olduğunu söyledi.

 

ARA REKLAM ALANI

ÖZEL HABER: SEYFETTİN EKEN

 

Bölgede yaptığı çalışmalarla adından bahsettiren Karacadağ Mühendislik firması sahibi olan Eliş, bölgemizde son yıllarda kuraklığın olduğunu ve birçok vatandaşa su kuyusu açarak onların sorunlarını giderdi.

 

 

Diyarbakırlı Jeoloji Mühendisi Mahmut Eliş, su kuyusu açarken işini uzman ekibiyle ve büyük bir titizlikle yapıyor. Artık bölgemizde 700 metreye kadar sondajlar yapıldığını ve suların gittikçe derine indiğini görmekteyiz. Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yağış rejimleri değişirken, içme ve kullanma suyu ihtiyacının neredeyse tamamının yeraltı sularından karşılandığı, bu nedenle sondajlardaki su daha da derinlere indi.

 

 

“SUYUN ANALİZİ ŞARTTIR”

 

Su kalitesinin insan sağlığı üzerindeki etkisinden de bahseden Eliş; “İnsanların en rahat hastalık kaptığı alanlardan biri içme sularıdır. Sağlıksız içme suları insan sağlığını yakından etkilediği gibi uzun vadeli kullanımlarda ölümcül sonuçlar da doğurabiliyor. Bunun için mutlaka ve mutlaka su analizinin yapılması gerekir. Su, büyük oranda zengin organik madde içerebilir.  Bu bakteriler ise insan vücudunda çeşitli bakterilerin oluşmasına neden olmaktadır. Su analizi daha sağlıklı su tüketimi sağlamak için gerçekleşmektedir.”

 

 

“SU KUYUSU AÇMAK HAYLİ ZAHMETLİ VE MALİYETLİ BİR İŞTİR”

 

Hidrojeoloji ve jeofizik çalışmalarıyla arazide suyun noktasını ve derinliğini tespit ettiklerini belirten Eliş; “Son teknolojik cihazlarla ve uzman ekibimizle her zaman sahalardayız. Diyarbakır’da kırsal bölgelerde vatandaşlar su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kuyu açıyor. Su kuyusu açmak hayli zahmetli ve maliyetli bir iştir. Uzman ekibimizle 7 yıldır su kuyuları açarak vatandaşları temiz ve sağlıklı suya kavuşturuyoruz. Su kuyusu açabilmek o kadarda kolay bir iş değil. İlk olarak hidrojeoloji ve jeofizik çalışmalarıyla arazide suyun noktası ve derinliği tespit ediliyor. Daha sonra bölgenin formasyonu ve akifer tabakalarının kalınlığı ile derinliği raporlanıp kuyu sahibine teslim ediliyor” dedi.

 

 

“700 METRE DERİNLİĞE İNİYORUZ”

 

Her türlü kuyu hizmetini titizlikle yaptıklarını belirten Jeoloji Mühendisi Mahmut Eliş uzman ekibiyle birlikte sahada olduklarını söyledi. Suyun derinliğinin bölgeden bölgeye değiştiğine dikkat çeken Eliş, şöyle konuştu; “Karacadağ tarafında 100 metrede sulama suyu alınırken, Bismil ve Çınar’da 500 metre veya 600 metrede alıyoruz. Bazen 700 metre derine kadar indiğimiz oldu. Bu da formasyona bağlıdır. Son teknolojik cihazlarla uzman ekibimizle her zaman sahalardayız. Sizin 100 metre sondaj düşündüğünüz yerde suyunuz 150 metre de olabilir. Ya da 150 metre sondaj çalışmasını düşündüğünüz yerde suyunuz 70 metrede olabilir geri kalan metreler boşuna gitmiş olur onun için her zaman suyun derinliğini tespit etmesi kuyu sahibi acısından daha avantajlıdır. Tabi ki sondaj çalışması artık çok maliyetli oldu. Ekonomiyi çok ciddi anlamda sarsabilir güçtedir. Bunun için bir mühendis danışmanlığında işler yürütülürse daha az maliyetli olur.”

 

 

“KURAKLIK OLMADIĞI MÜDDETÇE KULLANABİLİRSİNİZ!”

 

Kuraklık olmadığı sürece kuyularının kullanılabildiğine dikkat çeken Eliş, “Kuraklık olmasa su olduğu müddetçe kullanabilirsiniz. Çünkü suyu aldığımız yerde genelde ya akifer tabaka olur ya da kırık çatlaklardan su alınır. Örneğin geçen yıl kuraklık olduğu için yüzey suların çoğu kurudu derinlikteki sularda bazı yerlerde ciddi anlamda azaldığını gördük” ifadelerinde bulundu.

 

 

UZMAN SU KADROSU

 

Vatandaşları suya kavuşturduklarını hatırlatan Eliş su açısından en verimli nokta tespit edilip bundan sonra çalışma başlatıldığını vurgulayarak; “Tarlanızda, bağ ve bahçenizde yeraltı suyu araştırmalarında, yaygın olarak kullanılan rezistivite DES yöntemi ve gerekli sahalarda çok kanallı rezistivite profil ölçüleri gerçekleştirilecek. Çalışma sahasında, su açısından en verimli noktanın tespiti yapılmaktadır. Şirketimiz uzman kadrosu ile aktif olarak su aramaktadır” dedi.

 

 

KUYUYU RESMİLEŞTİRİYORUZ (SU ARAMA KULLANMA BELGESİ)

 

Gerekli izinler alındıktan sonra su aramaya başladıklarına dikkat çeken Eliş; “Su sondajı yapabilmek için Devlet Su İşleri’nden izin alınması gerekmektedir. Sondaj çalışmasına başlamadan önce arazi sahibi firmamızla irtibata geçerek “Arama Ruhsatı” için başvurur.

Mühendisimiz tarafından hazırlanan bu belge vasıtası ile sondaj öncesi yapılacak olan çalışmalar adım adım gerçekleştirilir. İlk önce ARAMA BELGESİ çıkartılır. Sondaj işlemi bitip su çıktıktan sonra DSİ ye başvuru yaparak KULLANMA BELGESİ çıkartarak resmi evrakları tamamlanmış olur.

 

Firmamız, sondaj projeleri için arazinizde gerekli çalışmayı yapabilmek, açılan kuyu üzerinde hak sahibi olabilmeniz ve kuyuyu ihtiyaçlarınız doğrultusunda işletebilmeniz için Devlet Su İşleri tarafından onaylanmış, belirli bir formatta hazırlanan ve kuyu ruhsatı belgeleri çıkartarak işlerinizi yasal yollardan oluşturmanızı sağlar. Artık bu belge olmadan kuyu abonesi yapamaz, araziyi sulu gösteremez, hibelerden faydalanamaz. Bu evraklar kuyuyu resmileştiriyor” dedi.

 

Danışmanlık gibi hizmetleri de verdiklerini sözlerine ekleyen Eliş; “Bu süre zarfında çiftçimize danışmanlıkta yapıyoruz. Bölgenin formasyonuna göre sondajın derinliği ve daha verimli su alabilmek için gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi.

 

 

Mahmut Eliş, Uzman kadrosuyla ayrıca şu hizmetleri vermektedir:

 

* Arazide suyun noktasını ve derinliğini tespit etmek.

 

* Sondaj kuyusunun abonesine kuyu ruhsatını çıkartmak.

 

* Jeoradarla boşlukları, enerji hatları, arkeolojik araştırmaları yapmak.

 

* Yapılarınız için zemin etüdü yapmak.

 

* Maden ve mermer sektörü için araştırma yapmak.. vb. bütün jeoloji ve jeofizik işleriniz için hizmetinizde.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.