Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Habur Sınır Kapısı Rezaleti

Habur Sınır Kapısı Rezaleti
REKLAM ALANI
25 Aralık 2022 15:59
1.418

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Habur Sınır Kapısı’nda giriş-çıkışlarda yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

ARA REKLAM ALANI

Habur Sınır Kapısı’ndaki yoğunluğun ihtiyaçlara cevap veremediğini aktaran Başkan Kaya, Türkiye’nin en çok ihracat yapmakta olduğu 4. ülke olan Irak ile mevcut ticaretimizin geliştirilmesi için Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan yönetimsel yetersizlikler ve organizasyon eksiklikleri bir an önce giderilmesi gerektiğini söyledi.

 

DTSO Başkanı Mehmet Kaya yaptığı açıklamada şu ifadeler kullandı;

“Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan en önemli sınır kapısı olup, Avrupa’dan Ortadoğu’ya uzanan tedarik zincirinin de önemli geçiş noktalarından biri olan Habur Sınır Kapısı’nda iş insanları 2 gün boyunca araçlarında beklemek zorunda kalıyorlar. Ülkemizin dış ticaretindeki stratejik konumu itibariyle ülke ekonomisine katkı sağlayan Habur Sınır Kapısı artık ihtiyaçlara cevap veremeyecek duruma gelmiştir. Artan ticari potansiyellere paralel olarak TIR ve kamyon gibi nakliye araçlarının yanı sıra, iş insanlarının ticari amaçlarla özel araçları ile ülkemize giriş çıkışlarındaki yoğunluklar da artmaktadır. Ancak artan yoğunluğa karşılık kapıdaki hizmet alanları ve idari birimler ihtiyaçları karşılamamaktadır. Özellikle özel araçlarla giriş çıkış yapmak isteyen iş insanları 2 gün boyunca araçlarında uyuyup sıralarını beklerken, taş, toprak ve sanayi ürünleri taşıyan TIR’lar ise bazen bir hafta boyunca kapıda beklemek zorunda kalıyorlar.”

 

“İNSAN KAYNAKLARI KAPASİTESİ İVEDİ OLARAK ARTTIRILSIN”

 

Habur sınır kapısı sağlık turizmi açısından da son yıllarda önem kazanmaya başladığını belirten Kaya; “Bölgemizde bulunan kamu, üniversite ve özel sektöre ait son derece donanımlı hastanelerden tedavi hizmeti almak isteyenlerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Sağlık turizmi kapsamında giriş çıkış yapan hasta ve yakınlarının gümrük işlemlerinin uzun sürmesi çok daha yaşamsal önem arz etmektedir.

Türkiye’nin en çok ihracat yapmakta olduğu 4. ülke olan Irak ile mevcut ticaretimizin geliştirilmesi için Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan yönetimsel yetersizlikler ve organizasyon eksiklikleri bir an önce giderilmelidir. Mevcut kontrol ve muayene peronların yanı sıra depolar, bekleme salonları gibi fiziki alt ve üst yapıların kapasiteleri arttırılarak bekleme süresini kısaltılmalıdır. Geçiş sürecinin en önemli aktörleri olan insan kaynakları kapasitesi ivedi olarak arttırılmalıdır” dedi.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.