Dolar 32,5882
Euro 34,7930
Altın 2.505,87
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Eğitim-Sen Amed Şubesi’nden ‘KYK Kredisi’ Açıklaması

Eğitim-Sen Amed Şubesi’nden ‘KYK Kredisi’ Açıklaması
REKLAM ALANI
18 Temmuz 2022 16:56
1.277

üzerindeki faiz artışı ve verilecek olan burs hakkında basın açıklaması yaptı.

 

ARA REKLAM ALANI

Amed-Eğitim sen 1 nolu Şube yönetim kurulu üyesi Şehmus Tekin yaptığı açıklamada; ”KYK kredi faizleri silinsin, tüm üniversite öğrencilerine burs verilsin ” dedi. Tekin, şube adına yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Son yıllarda iktidarın özelikle eğitim ve ekonomik alandaki yanlış politikaları sonucu yaşanan çoklu kriz toplumun tüm kesimlerini etkilediği gibi gençleri ve öğrencileri de derinden etkilemektedir. Genç işsizliğinin 25’i aştığı, eğitim giderlerinin çığ gibi büyüdüğü bir ortamda bin bir güçlükle yerleşilen yükseköğretim kurumlarında eğitimi sürdürmek dâhi lüks haline gelmiş durumdadır. Sınırlı sayıda öğrenciye verilen burs ve kredi kullanan öğrenciler şimdide yüksek faizli geri ödemeler ile bir şok daha yaşıyorlar.

 

FAHİŞ RAKAMLAR KABUL EDİLEMEZ

 

Yıllardır öğrencilerimizin barınma ihtiyacını yeteri ölçüde karşılamayıp, gençlerimizi cemaat ve tarikat yurtlarına mahkûm eden Kredi Yurtlar Kurumu şimdide kredi geri ödemelerine yaptığı fahiş faiz oranları sonucu öğrencilerin mevcut borçlarının 2-3 kat artarak, 32 bin ₺’lik borç 102 bin ₺’ye, 41 bin ₺ kredi alan öğrencinin ise faiz eklenmiş borcunun geri ödemesi 152 bin ₺’ye yükselmiş olması kabul edilemez.

 

400 BİN ÖĞRENCİ KYK BORÇLARINDAN DOLAYI İCRALIK OLMUŞTUR

 

Anayasa 42. Madde de belirtildiği gibi eğitimin devlet okullarında ücretsiz olduğu açıktır. Anayasal hak olmasına rağmen başta barınma hakkı olmak üzere giyim, beslenme, ulaşım gibi birçok kalemin ağır yükü yüzünden öğrenciler ya eğitim hayatını yarım bırakıyor yada KYK kredileri ile borçlanarak eğitim yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu borçlar ise mezuniyet sonrası işe yerleşip yerleşmemesine bakılmaksızın yüklü bir faiz ile geri istenmektedir. İşsizlik ile birleşen bu durum psikolojik tahribat yaratmakta, gençlerimizi içinden çıkılmaz bir duruma getirmektedir. Şuan üniversitelerde okuyan 8 milyon gencimizden 1,5 milyondan fazlası ekonomik durumu iyi olmadığı için KYK kredisi ile eğitim hayatlarına devam etmektedir. Ülke genelinde 5.5 milyon gencimizin kredi borcu bulunduğu ve 400 bini aşkın gencimizin ise icralık olduğu, kendi veya ailesinin evine haciz işlemleri yapıldığı bilinmektedir.

 

ÖĞRENCİLERİMİZİN KREDİ BORÇLARINI İCRA YOLUYLA ALMAYA ÇALIŞILMASI KABUL EDİLEMEZ

 

İktidar başta beşli çete olmak üzere yandaş şirketlerin milyarlarca liralık vergi borcunu bir kalemde silebiliyorken, ülkenin geleceği olan öğrencilerimizin kredi borçlarını icra yoluyla almaya çalışması kabul edilemez. Buradan iktidara sesleniyoruz bu yanlıştan derhal vazgeçin! Sadece yandaş şirketlere, kamu garantili ihalelere ve kurumların gereksiz harcamalarına aktarılan bütçe kesilirse milyonlarca öğrenciye karşılıksız burs verilebilir. Ayrıca bu ekonomik krizde zaten yetersiz olan burs ve kredilerin artırılarak öğrencilerin yaşamlarını sürdürebilecekleri bir seviyeye çekilmelidir. Kredi borcu bulunan 5 milyonu aşkın gencimizin borç faizleri silinerek geri ödemeler taksitlendirilerek işe yerleştikten en az bir sene sonra ve faizsiz bir şekilde düzenlenerek tahsil edilme yoluna gidilmelidir.“

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.