Dolar 32,5150
Euro 34,9633
Altın 2.430,04
BİST 9.800,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Diyarbakırlılar: “Selahattin Demirtaş Zaza Kürtlerindendir”

Diyarbakırlılar: “Selahattin Demirtaş Zaza Kürtlerindendir”
REKLAM ALANI
25 Ekim 2022 00:00 | Son Güncellenme: 25 Ekim 2022 00:01
2.180

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’da Selahattin Demirtaş’ı kast ederek kullandığı, “Edirne Cezaevi’nde olan zatın Kürtlükle alakası var mı, yok, bu adam Kürt değil” ifadesine Diyarbakırlılar, “Elazığ Palu’nun Zaza Kürtlerinden” yanıtını verdi.

 

ARA REKLAM ALANI

Cumhurbaşkanı Erdoğan 23 Ekim’de Diyarbakır İstasyon Meydanı’ndaki toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, HDP’nin eski Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı kast ederek, “Şu anda Edirne Cezaevi’nde olan zatın Kürtlükle alakası var mı, yok, bu adam Kürt değil. Ama Kürt kardeşlerimi sömürüyor” ifadesini Diyarbakırlılara sorduk.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bu adam Kürt değil” ifadesini değerlendiren Diyarbakırlılar, Selahattin Demirtaş’ın “Kürt ve Zaza” olduğunu belirtiyor.

 

‘BİR EKMEK OLMUŞ 7 LİRA HALA DAHA GELİP DİYARBAKIR’DA KONUŞMA YAPIYOR’

 

Selahattin Demirtaş’ın Kürt olup olmamasından ziyade memleketteki geçim sorununun önem taşıdığına vurgu yapan emekli yurttaş Nusrettin Kalkan, “Zazalar Kürt değil mi,  ayrı bir milletten mi gelmişler? Zaza,  Sorani, Gorani hepsi bir millettir. Kendi kendine konuşuyor, başka ne diyecek? Çamur atıyor. Bir ekmek olmuş 7 lira hala daha gelip Diyarbakır’da konuşma yapıyor. Milletin haline baksın, millet aç, perişan. Kimsede para yok gelip Diyarbakır’da konuşma yapıyor. Milletin haline bakacak, millet aç aç perişandır” diye konuştu.

 

‘O DA GİDECEK, SONUÇTA ÜLKENİN EKONOMİSİ ORTADA’

 

Selahattin Demirtaş gibi Zaza olduğunu ifade eden Şevket İşten de geçim derdine vurgu yaparak şunları söyledi: “Kürt olmak, Zaza olmak Kürtçe konuşmak anlamında değil. Tabii bu siyasi anlayıştır. Bunların tamamıyla kendi aralarında duydukları öfke, şiddet bazı noktalara gelebilir ama biz vatandaş olarak bazı şeylerin farkındayız. Kimin için ne yapıldığını biliyoruz. İnşallah güzel günler olacak. O da gidecek. Gidecek, sonuçta ülkenin ekonomisi ortada. İnsanların yaşantısı ortada. Bugün evine ekmek götürmeyen bir yığın insan var. Bunlara rağmen insanları ayrıştırmak doğal değil. Ben de Demirtaş gibi bir Zazayım. Ben de sonuçta bir Kürdüm. Bunu kabul ediyorum, o da bunu kabul ediyor. Kürt de bir Zaza’dır, Zaza da bir Kürt’tür.”

 

‘EKONOMİYE BAKIN, TÜRKİYE’DE OLAN KRİZ NEREDE VAR?’

 

Hayat pahalılığına değinen inşaat işçisi Atilla Çiftçi ise şöyle konuştu: “Türklere de saygımız sonsuz, hepimiz kardeşiz ama biz Kürdüz. Kürtlerden oy almak için söylemiş olabilir ama bu güne kadar bize ne yapmış ki? Gelmeyeydi Diyarbakır’a, neye geldi? Ben bir inşaatçıyım. Üzüm almışım, kilosu 35 lira, Allah kabul ediyor mu? Ekonomiye bakın, Türkiye’de olan kriz nerede var? Parayı zenginler götürüyor.”

 

‘EDİRNE’DEKİNDEN NE İSTEDİĞİNİ AÇIK AÇIK SÖYLESE DE HERKES ANLASA’

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı toplu açılış töreni için miting alanına çevre illerden katılım sağlandığına işaret eden Erdal Murat Aydın ise şu ifadeleri kullandı: “Edirne’dekinden ne istediğini açık açık söylese de herkes anlasa. Edirne’deki Edirne’dedir. Onun dün burada ne dediği de kimsenin umurunda değil. Benim de hiç umurumda değil. O bizi kaale almıyorsa biz de onu kaale almıyoruz. Ben sabah 6 buçuktan beri şehirde çalışmaya başlıyorum. Cizre otobüsü, Muş otobüsü, Hakkari vardı, Van vardı, Ağrı vardı, Kars vardı, Mardin vardı, Batman, Şırnak vardı. Diyarbakır mitingi değildi ki bu. Bütün bir bölgeyi toplamış buraya getirmiş, miting yapmıştı.”

 

‘DEMİRTAŞ ZAZA OLSA NE OLACAK KÜRT OLSA NE OLACAK TÜRK OLSA NE OLACAK?’

 

Aydın, Demirtaş’ın etnik kimliğine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullandığı ifadeleri de şöyle değerlendirdi: “ Demirtaş Zaza olsa ne olacak Kürt olsa ne olacak Türk olsa ne olacak? İnsan değil mi, önemli olan insan olmaktır. Erdoğan’ın hanımı Arap değil mi, öbürü de Türk’tür, fark etmiyor ki.”

 

‘KİM KÜRDÜ SAVUNUYORSA BENİM İÇİN KÜRT’TÜR’

 

Demirtaş’ın Kürt olduğunu söyleyen bir yurttaş ise “Kim Kürdü savunuyorsa benim için Kürt’tür” dedi.

 

‘TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL’

 

Erdoğan’ın Demirtaş’la ilgili, “o Kürt değil” söyleminin oy için kullandığını ifade eden bir genç olan Mehmet Kaya ise yurttaşların geçim derdinde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Millet ağlıyor, her şeye her gün zam. Ekmeğe zam, una zam. Millet açlıktan ölmek üzere. Türkiye eski Türkiye değil. Eskiden 100 liraya pazarda bir araba eşya alıyordun. Şimdi 100 liraya 2 poşet alıyorsun. Milleti epey süründürdü. Türkiye’nin hali çok pis olmuş.”

 

‘ONUN DEMESİYLE OLUR MU?’

 

Bir başka yurttaş ise etnik kimlik üzerinden siyaset yapılmasına tepki göstererek şu ifadeleri kullandı: “Onun demesiyle olur mu? O zaman onun demesiyle dini de bırakalım, memleketi de bırakalım. Sapına kadar Kürt’tür, biz de Kürdüz.”

 

‘DEMİRTAŞ’I KÜRT BİLİYORUM, ZAZA’DIR, ELAZIĞ PALULU’

 

Demirtaş’ı Kürt olarak bildiğini belirten bir diğer yurttaş ise şöyle konuştu: “Bir insan Kürtse Kürt’tür değilse değildir bu kadar basit. Nüfus daireleri var, araştırsınlar, kütüğüne baksınlar. Ben Demirtaş’ı Kürt biliyorum, Zaza’dır, Elazığ Palulu biliyorum.”

 

‘ELAZIĞ PALU’NUN NE OLDUĞU BELLİDİR’

 

Erdoğan’ın Demirtaş’la ilgili, “o Kürt değil” söyleminin kendisi için önemli olmadığını ifade eden bir işçi ise şunları söyledi: “O bizim sorunumuz değil, bizim için yaptıkları ve yapacakları önemlidir. 20 yıldır iktidardadır, bize ne yaptı? Asgari ücrete 3 kuruş zam yapıyor 10 katını geri alıyor. Bir ekmek 1 buçuk liradan 7 liraya fırladı. Nasıl yaşantı olacak? Ben ondan ne umut bekleyeyim, neyine oy vereyim? Demirtaş’la ilgili söylediği, “Kürt değil”; kendi aslını da araştırsın, Demirtaş’ı da araştırsın. Demirtaş Kürt değil değil ne yapalım? O Cumhurbaşkanıdır o cezaevinde bir mahkumdur. Demirtaş Elazığ Palulu’dur ve Elazığ Palu’nun ne olduğu bellidir. Şeyh Said’in torunlarındandır. O nerelidir Rizeli, Rizeli kalkıp bize Kürt mü olacak?”

 

‘KİMLİK ÜZERİNE BİRBİRİMİZİ ELEŞTİRİRSEK HİÇBİR YERE VARAMAYIZ’

 

Sırrı adlı bir yurttaş ise Demirtaş’ın Kürt olup olmadığıyla ilgili, “Onu Selahattin Bey’den sorsunlar, galiba cevap yazmıştı. Ne kadar ayıp şey, illa kimlik üzerine mi siyaset yapılacak? Kürt olabilir, Arap olabilir. O partide bir sürü Süryani var, Ermeni var, Zaza var. Tabii kendisi de Zaza’dır. Kürt ne Zaza ne hepsi birdir. Mühim olan insan insan olsun. Kimlik üzerine birbirimizi eleştirirsek hiçbir yere varamayız. Yazık günah ya.” diye konuştu.

 

‘BU TARTIŞMA DIŞI BİR ŞEYDİR’

 

Avukat Doğan Özçelik ise etnik kimlik konusunu şöyle değerlendirdi: “Kimin Kürt olup olmadığı ya da bir kişinin etnik kökeni tartışılacak bir şey değildir. Ancak o kişinin kendisinin karar vereceği bir şeydir. Kaldı ki, o kişi de karar vermez. Çünkü soy kişinin karar vereceği bir şey değildir, hangi ırktan, soydan geldiği. Bu tartışma dışı bir şeydir. Buna Cumhurbaşkanı da olsa kimse karar veremez.”

 

‘DEMİRTAŞ ZAZA KÜRTLERİNDENDİR’

 

Avukat Özçelik’in Demirtaş’a ilişkin değerlendirmesi ise şöyle: “Demirtaş dürüst bir liderdir. Aynı zamanda birleştirici bir liderdir. Ne zaman ki HDP Türkiyelileşti hedef alınmaya başladı. Bence egemenler HDP’nin Türkiyelileşmesine karşılar ve Türkiyelileştiğinde daha çok hedef tahtasına oturtuluyor. Demirtaş ile aynı zamanda meslektaşız, ben de avukatım. Demirtaş bildiğim kadarıyla Zaza Kürtlerindendir. Bu benim görmemle ilgili de değil, tartışılmayacak bir gerçekliktir.”

 

‘SELAHATTİN DEMİRTAŞ’IN HEMŞERİM OLDUĞUNU BİLİYORUM’

 

Diyarbakırlı olduğunu ancak Diyarbakır’da yaşamadığını ifade eden Yönetmen Murat Çoban, “Eski bir Diyarbakırlı sanatçı, yapımcı olarak Selahattin Demirtaş’ın hemşerim olduğunu biliyorum. Diyarbakırlı olduğunu hatta kökünün Elazığ’dan geldiğini biliyorum. Kendisine de başarılar diliyorum. Herkesi çok seviyorum” dedi.

 

‘KÜRT ZAZA ASILLIDIR, ORİJİNAL KÜRT’TÜR, BİZİM GİBİ’

 

Selahattin Demirtaş’ın Zaza Kürtlerinden olduğunu söyleyen bir genç ise şunları söyledi: “Buna kim nasıl karar veriyor ki? Herkes kendini hangi etnik kökene bağlı buluyorsa o etnik kökendendir. Kimse buna karışamaz. Bir müdahalede de bulunamaz. Kimse buna karar da veremez. Ben Demirtaş’ı Kürt Zaza olarak biliyorum. Kendisi Elazığlıdır zaten. Doğma büyüme Diyarbakırlıdır ve aslında Diyarbakır çocuğudur da diyebiliriz. Kürt Zaza asıllıdır, orijinal Kürt’tür, bizim gibi.”

 

‘MADEM Kİ KÜRT DEĞİL NİYE YAKALANMIŞ?’

 

Seyyar satıcı Şamil Acar da Demirtaş’ın etnik kökeni ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine ilişkin şunları söyledi: “Madem ki Kürt değil niye yakalanmış? Ne yapmış, suçu, cezası neymiş? Ne ceza işlemiş ki, Kürt olduğu için cezaevine atılmış. Selahattin Demirtaş Kürt oğlu Kürt’tür. Niye Kürt olmasın ki, madem ki Kürt değil bırakasın. Niye tutuklanıyor? Silahlı çatışmaya mı girmiş, adam mı öldürmüş ne yapmış Selahattin Demirtaş? Hiçbir suçu yok ki, Kürt olduğu için suçludur. Selahattin Demirtaş Kürtlerin içinde bir numara bir adamdır.”

 

Kaynak: Surajans

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.