Dolar 32,3862
Euro 35,0429
Altın 2.326,30
BİST 9.137,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Diyarbakırlı Çiftçi Ektiğini Biçemedi

Diyarbakırlı Çiftçi Ektiğini Biçemedi
REKLAM ALANI
20 Haziran 2022 17:12
1.783

Diyarbakır Sur’a bağlı Yenievler köyünde çiftçilik yapan Şevket Kaya, 750 dönümlük arazisine 30 ton buğday ekti ama hasat zamanı 10 ton buğday ancak elde etti.

 

ARA REKLAM ALANI

Geçen yıl Türkiye genlinde yaşanan kuraklık Bölge illerinde daha çok hissedilirken, bu yıl da adı konmasa da çiftçiler ciddi kuraklık yaşıyor.

DİYARBAKIRLI ÇİFTÇİ GÜBRE PARASINI DAHİ ÇIKARAMADI

 

Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Yenievler köyünde çiftçiler geçen yıldan daha büyük bir kuraklık yaşıyor. Yenievler köyünde çiftçilik yapan Şevket Kaya, Yaklaşık bin dönüm arazi ekti. 750 dönüm tarlasına buğday eken Kaya, yaklaşık 200 dönüme de mercimek ekti. 750 dönüm tarlasına 30 ton buğday tohumu eken çiftçi Kaya, hasat zamanı ancak 10 ton buğday elde edebildi. Ektiği tohumun üçte birini ancak alabilen çiftçi Kaya, mazot, gübre, ilaç maliyetlerini de eklediğinde yıllık 4 milyon TL zararda olduğunu söyledi. Buğdayını biçmek için 90 bin TL’nin üzerinde para verdiğini ifade eden Kaya, tarlasına attığı 40 ton gübrenin masrafını dahi çıkaramadığını söyledi.

 

DİYARBAKIRLI ÇİFTÇİ ŞEVKET KAYA 30 TON EKTİ 10 TON ALDI

 

250 dönüm alana da 10 ton mercimek tohumu attığını belirten Kaya, 20 ton mercimek hasat ettiğini söyledi.

 

Geçen yıl kuraklık yaşanmasına rağmen yine de saman elde ettiklerini bu yıl saman da alamadıklarını ifade eden Kaya, “Evvelki sene saman vardı bu sene o da yok. Bin dönüm arazi ektim ama aldığın 10 ton buğday, 20 ton da mercimek. Biçme parası olarak 91 bin TL para ödedim. Toplamda 40 ton tohum attım ama aldığım 30 ton ürün. Ektiğim tohumu bile biçemedim. Tarlayı ekmek için 25 bin TL mazota verdim. 60 lira ilaca verdim. 40 ton gübre attım. Tüm bu masrafa karşı aldığım ürün gübre parasını dahi karşılamıyor. Sadece benimle alakalı bir durum da değil, Diyarbakır’da kuru tarım yapılan birçok alanda verim bu şekilde. Bismil’de bin dönüm arazi eken başka bir arkadaşım da ektiği alandan sadece 11 ton buğday aldı. Bu yıl toplamda 4 milyon TL’ye yakın zararım var.” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.