Dolar 32,3882
Euro 35,1467
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

“Diyarbakır’ın Yüzünü Dicle’ye Dönme Vakti Geldi”

“Diyarbakır’ın Yüzünü Dicle’ye Dönme Vakti Geldi”
REKLAM ALANI
6 Mart 2022 15:02
1.504

Vali Münir Karaloğlu, Diyarbakır’ı Dicle Nehri ile buluşturacak Millet Bahçesi projesinin yapılacağı alanda incelemelerde bulundu

 

ARA REKLAM ALANI

Karaloğlu, “Artık Dicle’yi daha fazla kullanmak Dicle ile Diyarbakırlı hemşehrilerimizi daha çok buluşturma noktasında bir gayretimiz var, bir çabamız var.”

 

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesince Diyarbakırlıları Dicle Nehri ile buluşturacak 432 dönümü yapay gölet olan 787 dönümlük alanda yapılacak Millet Bahçesi’nde incelemelerde bulundu.

 

Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün sağlamış olduğu balıkları gölete bıraktı.

 

Atatürk döneminde Arap atlarının yetiştirilmesi için kullanılan eski harada incelemelerde bulunan Karaloğlu, haranın rehabilitasyon ihtiyacı olan çocuklar için binicilik tesisi olarak düzenlenmesi için talimat verdi.

 

“DİCLE’Yİ DAHA FAZLA KULLANMA ÇABAMIZ VAR”

 

Alanda yaptığı incelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Karaloğlu, dünyada nehir kenarlarına kurulan şehirlerin suyu çok iyi kullandığını ama Diyarbakır’ın bir nehir şehri olmasına rağmen nehrin az kullanıldığını söyledi.

 

Karaloğlu, şöyle konuştu:

 

“Biz diyoruz ki artık Diyarbakır’ın yüzünü Dicle’ye dönme vakti geldi. Yüzyıllardır belki Diyarbakır’ın bir Sur şehri olmasından kaynaklanan zorlukları da olmuştur. Suyu kullanmak, nehri kullanma konusunda zorlukları da olmuştur. Ama artık Dicle’yi daha fazla kullanmak, Dicle ile Diyarbakırlı hemşehrilerimizi daha çok buluşturma noktasında bir gayretimiz var, bir çabamız var.”

 

“ŞEHRE GELEN TURİSTLERİN O GÜZEL BAHÇELERİ GÖRMESİNİ İSTİYORUZ”

 

Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Miras listesinde olduğunu hatırlatan Karaloğlu, şunları dile getirdi:

 

“7 bin yıldır kesintisiz sulu tarım yapılan dünyada başka bir bölge yok. Şimdi Hevsel Bahçeleri ile ilgili de önemli bir proje yürütüyoruz. Yani Hevsel Bahçeleri Diyarbakır’ a gelen insanlara Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri Dünya Miras listesindedir diyoruz. Surları gösteriyoruz ama insanlar Hevsel Bahçeleri neresidir deyince yukarıda surlardan elimizle işaret ediyoruz. Şu gördüğünüz alandır.  Şimdi insanları Hevsel Bahçeleri’ne inebilecek, Agro turizm dediğimiz tarımsal turizmi de içine alacak bir proje çalışmasını da ayrıca yürütüyoruz. Bugünkü bu alanın dışında o alanın tarımsal niteliğini koruyarak, UNESCO Dünya Miras listesine girme gerekçesini de koruyarak o bölgeye şehre gelen yerli yabancı turistlerin, 7 bin yıllık kesintisiz sulu tarımın yapıldığı o güzel bahçeleri, kum şeftalisinin, Diyarbakır Karpuzunun, reyhanın, çeşitli gül çeşitlerinin yetiştiği alanı görsün istiyoruz.”

 

Karaloğlu, Silvan Köprüsü ile Üniversite Köprüsü arasında kalan 2 milyon metrekarelik alanda çalışma yürüttüklerini ifade ederek, Kültür Varlıkları Kurulu ve Doğa Kurulu’nun tavsiyeleri ile bölgenin niteliklerini koruyarak Diyarbakır halkının kullanımına açmak istediklerini belirtti.

 

SU SPORLARININ YAPILABİLECEĞİ BİR ALAN OLUŞTURULACAK

 

Millet Bahçesi yapılacak 787 dönümlük alanın özel bir şirkete 49 yıllığına kiralandığını anlatan Karaloğlu, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve şirketle görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek buranın Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildiğini kaydetti.

 

Karaloğlu, 787 dönümlük alanda yer alan 432 dönümlük yapay göleti de kullanarak alanı çeşitli su sporları aktiviteleri yapılabilecek bir hale getirip etrafında piknik alanları oluşturacaklarını aktardı.

 

Projenin son aşamaya geldiğini söyleyen Karaloğlu, Kurul kararları, imarla ilgili mevzuat kısıtlamaların kalkmasıyla bölgeyi Diyarbakır halkı ile buluşturacaklarını ifade etti.

 

Karaloğlu, konuşmasını şöyle tamamladı; Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün sağlamış olduğu balıkları da göletimize bıraktık. Çok teşekkür ediyoruz. Şimdi yavru balık sezonu değil inşallah yaz aylarında 1 milyonun üzerinde yavruyu bu gölete bırakacağız. Buraya pikniğe gelen insanlar oltası ile balık tutma şansını da yakalamış olacaklar. Balık tutma aktivitesinin de yapıldığı bir gölet olsun arzusundayız.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.