Dolar 32,3184
Euro 35,0487
Altın 2.307,01
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Diyarbakır’ın 2055 Yılına Kadar Su İhtiyacını Karşılayacak Proje

Vali Münir Karaloğlu, kentin 2055 yılına kadar içme suyu sorununu çözecek “Diyarbakır 2. Merhale İçme Suyu Projesi” kaynak törenine katılarak ilk kaynağı yaptı.

Diyarbakır’ın 2055 Yılına Kadar Su İhtiyacını Karşılayacak Proje
REKLAM ALANI
12 Aralık 2021 23:33
1.402

Karaloğlu, kentte göreve başladıktan sonra birçok alanda önemli sorunları çözüme kavuşturmaya devam ediyor.

 

ARA REKLAM ALANI

Nüfusun artması ve yaz mevsiminde oluşan kuraklık dolayısıyla ihtiyaç duyulan suyun sağlanması için hazırlanan “Diyarbakır 2. Merhale İçme Suyu Projesi”nin hayata geçiyor.

 

Şantiye alanında Dicle Barajından çekilecek su için yapılan boru döşeme çalışmalarını inceleyen Karaloğlu, Diyarbakır Su Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi ve Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürü Mahir Arslan’dan bilgi aldı.

 

Karaloğlu, 2 bin 200’lük çelik boruya ilk kaynağı yaparak çalışmaları başlattı.

 

Karaloğlu yaptığı açıklamada zaman içerisinde şehirde yaşanan gelişmeler, nüfus artışları, şebekedeki kayıplar, kaçak kullanımı, işletme sorunları ve yaz aylarında içme suyu sorunu nedeniyle kentin susuz kalma riskiyle karşı karşıya kaldığını ve bu projeyle 2055 yılına kadar içme suyu sorununun çözüleceğini söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu iletmesinin ardından projede çalışmaların başladığını belirten Karaloğlu, şöyle konuştu; “2021 yılının yatırım programında DSİ yatırım programında bu iş yoktu. Sayın Cumhurbaşkanımız, Tarım ve Orman Bakanlığımızı ve DSİ Genel Müdürlüğümüzü hemen talimatlandırdılar. Ek yatırım programına alınarak 2020 yılının aralık ayında ihale süreci başladı. 2021’in şubatında ihaleleri yapıldı. Sonra ihale süreçleri tamamlandı ve müteahhit firmamız burada çalışmaya başladı.”

 

DİYARBAKIR’IN VİZYON PROJELERİNDEN BİRİ

 

2 bin 200’lük çelik borularla barajdan suyu alıp cazibeyle yeni terfi istasyonuna iletileceğini kaydeden Karaloğlu, konuşmasına şöyle devam etti; “Çelik borudan şu anda şehre vermiş olduğumuz saniyede 3 metreküp suyu 6 metreküp suya çıkaracağız. Şehrin şu anda aldığı suyu 2 katına çıkarmış olacağız. Bu çok önemli bir proje. Diyarbakır’ın vizyon projelerinden bir tanesi, İnşallah 2055 yılına kadar Diyarbakır’da öngörmüş olduğumuz şehrin gelişimi, nüfus artışına göre inşallah Diyarbakır’ımız herhangi bir su sıkıntısı yaşamayacak.”

 

Projeyle dünyanın en önemli problemlerinden bir tanesi olan enerji konusunda yüzde 10’luk bir tasarruf sağlayacaklarını aktaran Karaloğlu, “Şu anda DİSKİ’nin aylık elektrik faturası yaz aylarında 12-13 milyonu buluyor. Kış aylarında da bu 8 buçuk 9 milyona düşüyor. Ayda 1 milyonluk tasarruf demek bu. Önemli de bir tasarruf sağlayacak” ifadelerini kullandı.

 

HAZİRAN 2022 YILINDA TAMAMLANACAK

 

Kentte önemli projelerin devam ettiğini belirten Karaloğlu, şöyle konuştu; “Diyarbakır’ı geleceğe taşıyacak çok önemli işler yapıyoruz. DİSKİ’nin  21. yüzyılda. 21 inci yılında 552 milyonluk bu sene yatırımlarını tanıtmıştık. Onların en önemlilerinden bir tanesi buydu. İnşallah 2022’nin Haziran’ında bu yeni terfi istasyonumuz tamamlanacak. Yeni terfi istasyonu devreye aldıktan sonra artık Diyarbakır’ın su riskini azaltmış olacağız.”

 

Karaloğlu, projeyi şehre kazandıran başta Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

Programa AK Parti Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak, Ak Parti Genel Merkez Kadın Kolları MKYK Üyesi Suna Kepoğlu Tanaman ve Eğil Kaymakamı İdris Arslan katıldı.

 

“DİYARBAKIR 2. MERHALE İÇME SUYU PROJESİ”

 

Yaklaşık 32 kilometre uzunluğundaki borular döşenerek yapılacak “Diyarbakır 2. Merhale İçme Suyu Projesi”nin sona ermesiyle Dicle Barajından yıllık 189,2 milyon metreküp içme suyu temin edilecek. Bu sayede kentin 2055 yılına kadar içme suyu sorunu çözülmüş olacak.

 

DSİ projeyi tamamladıktan sonra işletmeyi Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (DİSKİ) devredecek.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.