Dolar 32,4798
Euro 34,9465
Altın 2.435,91
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

DİYARBAKIR’DAKİ STK’LAR KONYA’DAKİ IRKÇI SALDIRIYI KINADI

Konya Meram’da Dedeoğlu ailesine karşı yapılan ırkçı saldırı Diyarbakır’da sivil toplum kurumları tarafından kınandı.

DİYARBAKIR’DAKİ STK’LAR KONYA’DAKİ IRKÇI SALDIRIYI KINADI
REKLAM ALANI
31 Temmuz 2021 20:26
1.913

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesine yönelik ırkçı saldırı, sivil toplum kurumları tarafından Diyarbakır Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı’nın önünde protesto edildi.

 

ARA REKLAM ALANI

Burada yapılan açıklamada faillerin bulunması ve ihmali bulunan kamu yöneticileri hakkında soruşturma başlatılması istendi.

 

“SALDIRILAR SİYASİ POLİTİKALARDAN BAĞIMSIZ DEĞİL”

 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytu’nun okuduğu açıklamada şöyle denildi; “Yaşanan saldırıların; yıllardır süregelen toplumsal, ekonomik ve siyasi politikalardan bağımsız olmadığı, toplumsal kutuplaşmaya sebep bu saldırıların münferit ve salt adli olaylar olarak görülemeyeceği, şiddet dili ve politikalarına eklenen ayrımcı uygulamaların, saldırılar karşında kolluk güçlerinin önlemler hususunda zaafiyet göstermesinin ve etkin yargısal faaliyette bulunulmamasından kaynaklandığı kamuoyuyla paylaşılmıştı. Özellikle de son yıllarda ülkeye ve siyasi hayata hakim olan kutuplaştırıcı dilin bu yönlü nefret söylemli ve ırkçı saldırıların oluşumuna etki ettiği, kullanılan bu ayrımcı dilin, toplumda telafisi olmayan olaylara zemin sunacağı her fırsatta dile getirilmiştir.

 

“STK’LAR HEDEF HALİNE GETİRİLMİŞTİR”

 

 Yaşanan nefret söylemli ve ırkçı saldırıların salt adli vakalar olarak gösterilmesini eleştiren, yaşanacak daha vahim olaylara dair kaygı paylaşan, alınması gereken tedbir ve önlemleri hatırlatan ve etkin bir soruşturma talebinde ısrarcı olan STK’ların bu talepleri her defasında görmezden gelinmiş ve hatta STK’lar hedef haline getirilmiştir. Yaşanan son olayla Türkiye’de yaygınlaşan nefret söyleminin, kolluk güçlerinin bu tür olaylardan sonra gerekli güvenlik önlemlerini alma konusundaki yetersizliği ve etkin yargısal faaliyette bulunulmamasının bu katliamlara davetiye çıkardığını bir kez daha görmüş bulunmaktayız.

 

“İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE YOL AÇAN BU SALDIRILARI KINIYORUZ”

 

Aşağıda imzası olan kurumlar olarak öncelikle bu katliamda yaşamını yitiren ailemize rahmet diliyor, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı diliyoruz. Kürtlere yönelik yaşam hakkı başta olmak üzere ağır insan hakları ihlallerine yol açan bu saldırıları kınıyoruz. Kürt kimliği ve Kürtçe dilini kullanmaktan kaynaklı her türlü ırkçı saldırılara zemin hazırlayan toplumsal barışı ve bir arada yaşama kültürünü zedeleyen politikalardan ve söylemlerden vazgeçilmesini, ırkçı saldırıların önüne geçmek için herkesi ortak tepki koymaya davet ediyor, etkin bir şekilde bütün yönleriyle soruşturmanın yürütülerek faillerin cezalandırılmasını, ihmali olan kamu görevlileri hakkında da idari ve adli soruşturmaların başlatılmasını talep ediyoruz.”

 

Açıklamada imzası bulunan sivil toplum kurumları şöyle:

 

-Diyarbakır Barosu

 

-Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)

 

-Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB)

 

-İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi (İHD)

 

-TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyonu

 

-Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği

 

-Diyarbakır Tabip Odası

 

-Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD)

 

-Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGUNKAD)

 

-Ortadoğu Sanayici ve Girişimci İş İnsanlar Derneği (OSGİAD)

 

-Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (DSMMMO)

 

-Güneydoğu Tekstil, Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD)

 

-Diyarbakır Kadın Meclisi

 

-TOBB Kadın Girişimciler Kurulu

 

-Amed KESK Şubeler Platformu

 

-Disk Bölge Temsilciliği

 

-Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilciliği (TİHİV)

 

-Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Diyarbakır Şubesi

 

-Diyarbakır Eczacı Odası

 

-Diyarbakır Diş Hekimleri Odası

 

-Diyarbakır Veteriner Hekimler Odası

 

-Sosyal Hizmetler Uzmanı Derneği

 

-Rosa Kadın Derneği

 

-Rengarenk Umutlar Derneği

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.