Diyarbakır’da Kanserle Mücadelede Yeni Dönem
Gün Işığı Kanser Derneği, kanserle mücadelede yeni bir dönemin başlangıcını duyurdu. Dernek Başkanı Onkolog Dr. Halis Yerlikaya’nın okuduğu açıklamada, kanser konusunda toplumsal farkındalık yaratma, erken teşhis ve tarama programlarını yaygınlaştırma, kanser hastalarına ve ailelerine psikolojik, sosyal ve hukuki destek sağlama gibi önemli hedefler vurgulandı.
(HABER: SEYFETTİN EKEN)
Dünya genelinde ve Türkiye’de kanser vakalarının hızla artış gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, GLOBOCAN 2020 verilerine göre dünyada 19,3 milyon yeni kanser vakasının ve 10 milyon kanser ölümünün kayıtlara geçtiği belirtildi. Türkiye’de de her yıl binlerce kişinin kanser tanısı aldığına işaret edildi.
Gelir seviyeleri arasındaki farkların, erken teşhis ve tedaviye erişimde büyük eşitsizliklere neden olduğu ifade edildi. Dünya genelinde modern tedavilere erişim konusunda nüfusun yarısının yeterli sağlık hizmetine ulaşamadığı vurgulanarak, bu durumun kanser hastalarının nitelikli tedaviye ulaşmasını olumsuz etkilediği bildirildi.
Açıklamada, sigara kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve hava kirliliği gibi faktörlerin kanser riskini artırdığı ifade edildi. Gelir, eğitim durumu, yaşam bölgesi, cinsiyet, etnik köken gibi unsurların da sağlık hizmetine erişimde eşitsizliklere yol açtığına dikkat çekildi. Savaşlar, göçler ve sosyal eşitsizlikler de kanser bakımını olumsuz etkileyen etkenler arasında gösterildi.
“KANSERLERİN YÜZDE 50’Sİ ÖNLENEBİLİR”
Dernek tarafından paylaşılan bilgilere göre, kanser oluşturan risk faktörlerinden uzak durularak kanserlerin yüzde 40-50’sinin önlenebileceği, erken teşhis ve doğru tedavi ile vakaların yüzde 65’inin tedavi edilebileceği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre tüm kanserlerin yüzde 80’i çevresel faktörlerle ilişkilendiriliyor.
TARAMA HİZMETLERİNDE EKSİKLİKLER VAR
Kanser tarama hizmetlerinin herkese ulaşmadığına dikkat çeken Dr. Yerlikaya, mamografi ve smear testi gibi taramaların, çoğu Avrupa ülkesiyle kıyaslandığında Türkiye’de daha az yapıldığını belirtti. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri’nin (KETEM) altyapısının güçlendirilmesi ve nitelikli sağlık personelinin arttırılması gerektiği vurgulandı.
DERNEĞİN AMAÇ VE FAALİYETLERİ
Gün Işığı Kanser Derneği’nin temel hedefleri şu şekilde sıralandı:
- Kanser konusunda farkındalık yaratılması ve eğitici programlar düzenlenmesi.
- Erken teşhis ve tarama programlarının yaygınlaştırılması.
- Kanser hastaları ve ailelerine psikolojik, sosyal ve hukuki destek sağlanması.
- Bilimsel araştırmaların teşviki.
- Sağlık politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması için savunuculuk yapılması.
- Koruyucu halk sağlığı konusunda farkındalık yaratılması.
- Kanser tedavilerine erişim sağlanması ve tedavi eşitsizliklerinin giderilmesi.
- Dezavantajlı gruplardaki kanser hastalarının tedaviye erişimlerinin artırılması.
- Sağlıklı yaşam tarzını teşvik eden programlar düzenlenmesi.
- Ulusal ve uluslararası işbirlikleri yapılarak kanserle mücadelede etkin adımlar atılması.
Derneğ’in tüm faaliyetlerini din, dil, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, engellilik durumu ve siyasi görüş farkı gözetmeden yürüteceği belirtildi. Dr. Yerlikaya, basın mensupları ve kamuoyunun desteğini beklediklerini ifade ederek, “Birlikte daha aydınlık bir geleceğe yürüyeceğiz. Birlikte daha güçlü, birlikte daha umutlu!” dedi.