Dolar 32,5785
Euro 34,6971
Altın 2.521,50
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Diyarbakır’da Bir İtalyan Köyü!

Diyarbakır’da Bir İtalyan Köyü!
REKLAM ALANI
26 Ocak 2023 12:47 | Son Güncellenme: 26 Ocak 2023 12:49
1.452

Çüngüş İlçesinde dağların yamacında bir İtalyan köyü. 1976 yılında yapımına başlanan Karakaya Barajı inşaatında çalışmak için gelen İtalyan mühendis ve işçi kurduğu köyde helikopter pisti, kantin, sinema salonu, konser yerleri, okul, hastane ve eğlence merkezleri bulunuyor. İtalyanlar gittikten sonra köy bakımsızlıktan harabeye döndü.

 

ARA REKLAM ALANI

Diyarbakır’ın Çüngüş İlçesi sınırları içerisinde 1976 yılında yapımına başlanan Karakaya Barajı için yerli ve yabancı binlerce mühendis ve işçi çalıştı.

 

Çalışanlar arasında 3 bine yakın İtalyan da bulunuyordu. Kimisi ailesiyle gelen İtalyanlar uzun süre kalacakları için Karakaya Köyü Mezrası’nda 350 hanelik bir köy kurdu.

 

Köyün yapısı bölge standartlarının bir hayli üzerinde. İçinde 3 helikopter pisti, kantin, sinema salonu, konser yerleri, okul, hastane ve eğlence merkezleri bulunuyor.

 

CEKETLERİNİ ALIP GİTTİLER, KÖYÜ DE EŞYALARLA BİRLİKTE BELEDİYEYE HEDİYE ETTİLER

 

Köyde 11 yıl yaşayan İtalyanlar, 1987 yılında baraj yapımı sona erince köyden ayrıldı. İtalyanlar sadece ceketlerini alarak köyden ayrılırken, evleri içindeki eşyalarla birlikte belediyeye hediye etti. Ancak sahiplenilmeyen köy, yıllar içinde talan edildi ve köy şu an hayalet görünüme sahip.

 

‘ARKADAŞLIK ORTAMI GAYET İYİ VE SICAKTI’

 

İtalyan Köyü ile ilgili Sputnik’e konuşan Karakaya Köyü sakinlerinden Ramazan Arslancan, baraj yapıldığında henüz 12 yaşında olduğunu belirterek “Orası Yapsan İtalyan Evleri diye geçiyordu. Barajda yaklaşık 8 bin kişi çalıştı 3 bine yakını İtalyandı. Almanlar da vardı. İtalyanlar orada barajda çalışıyordu, gelip orada dinleniyorlardı. O dönemde orada kantin, sinema, eğlence yerleri vardı. O dönem orada bekçi vardı. İzin alıp köye gidip geziyorduk. Onların ortamı bizim ortamdan farklıydı. Onlar daha cana yakındı. Bütün insanlar onlarla iyi kaynaşıyordu, arkadaşlık ortamı gayet iyi ve sıcaktı. İtalyanlar oradan giderken sadece ceketlerini alıp gittiler. Sapasağlam bıraktılar. İtalyanlar gittikten sonra köy harabeye döndü” dedi.

 

‘BAHÇELİ, HAVUZLU KÜÇÜK KÜÇÜK VİLLALAR’

 

Fotoğraf çekmek için gezerken köyü fark eden fotoğrafçı Cengiz Kudat, “Doğa fotoğrafları çekmek için gezerken bu köyle karşılaştım. Yapısı çok farklı olduğu için dikkatimi çekti. Biraz araştırınca da farklı bir hikayesi olduğunu öğrendim. Burada Türkiye’nin 2. büyük barajı yapıldı. İnşaatı sırasında İtalya’dan mühendisler, işçiler geldi. Barajın inşaatı yaklaşık 10 yıl sürdü, 10 yıl uzun bir süre olduğu için burada kendilerine köy kurdular. Yaklaşık 350 hane var. Uzun süre kaldıkları için burada kendilerine bir yaşam alanı kurmuşlar. Köyden gittikten sonra da hiçbir şey almadan sadece ceketini alıp gitmişler. Burayı da Çüngüş Belediyesi’ne vermişler ama belediye imkanlardan dolayı sahip çıkamadığı için yıllar içinde talan edilmiş. Yerleşim alanına bakıldığında buranın mimarisi olmadığı anlaşılıyor. Küçük küçük villalar şeklinde yapılmış, her villanın bahçesi var. Bazılarında havuz da var” şeklinde konuştu. (Kaynak: Sputnik / Sertaç Kayar )

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.