Dolar 32,3289
Euro 35,0655
Altın 2.299,69
BİST 9.044,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Diyarbakır’da ABA Otizm Öncülüğünde Konferans Düzenlendi

Diyarbakır’da ABA Otizm Öncülüğünde Konferans Düzenlendi
REKLAM ALANI
7 Mayıs 2023 18:22 | Son Güncellenme: 7 Mayıs 2023 18:23
312

Hacıbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı ve ABA Otizm Eğitim Merkezinin Kurucusu Yılmaz Elaldı ile ABB Otizmin kurucusu Prof. Dr. Bünyamin Birkan öncülüğünde otizm konferansı düzenlendi.

ARA REKLAM ALANI

Hacıbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı ve ABA Otizm Eğitim Merkezinin Kurucusu Yılmaz Elaldı ile Prof. Dr. Bünyamin Birkan’ın katılımıyla Yenişehir ilçesinde bulunan Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Sanat Merkezinde, otizmli çocuklar ve ailelerinin yaşam kalitesini artıran bilim dalı Uygulamalı Davranış Analizi (ABA), alanında konferans verildi.

 

Konferansa, İl Sağlık Müdürlüğünden uzmanlar, Vali Yardımcısı Zerrin Çay Beşikci, akademisyenler ve otizmli çocuklar ve aileleri katıldı.

Konuşmalardan önce tanıtım videosu izletildi. Konferansta söz alan Yılmaz Elaldı, toplantıya katılanlara teşekkür ederek, otizm çocuklar için konferansın önemine dikkat çekti.

 

‘ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ’

 

Otizmde erken tanının çok önemli olduğuna vurgu yapan İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Uzamanı Güneş Yaman, “Çeşitli kurumların STK’ların bir araya gelerek otizm için çeşitlilik risk faktörlerini araştırdı. Otizm de erken tanım gerçekten çok önemli. Bunun için hizmetlerimiz sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.

‘OTİZMİN ÇARESİ BİLİMDİR’

 

Otizmin bir gelişsel sorun olduğunu söylen ABB Otizmin Kurucusu Prof. Dr. Bünyamin Birkan, “Her aileden Otizmli çocuklar çıkabiliyor. Yaygınlığı en fazla olan hastalıklar arasında. Sorun davranışsal olduğu için teşhis koymak zor zor olabiliyor. Otizmli çocuklarının yüzde 30’da zekâ sorunu çıka biliyor. Bir çocuğunda ise ileri zekâ durumu ortaya çıkabiliyor. Bu hastalığın tıbben bir tedavisi yok. Her çocuğun mutlaka belirli dönemlerde doktor kontrolünde olması gerekiyor. Özelikle özel eğitimde önemli çalışmalar oldu, farkındalık yaratıldı. Bunun neticesinde Otizm hastalığı araştırılmaya başlandı. ABA bilim dalını erkenden uygulaya bilirsek Otizm de önemli yol kat edebiliriz. Çocukların gelişimini önemli bir bölümünü etkiliyor. Bilime güvenmek zorundayız. Otizmin çaresi bilimdir. Birçok hastalığın bilimin sayesinde yendik. Ebeveynler olarak bilime başvurmalıyız. ABA bilim dalı, Otizmli hastaların davranışlarını ve beceri yetersizliklerini karşılamaya çalışıyor. ABA, uygulaması bilimsel uygulamaların en çok uygulanan bilimsel daldır” ifadelerini kullandı.

Otizmli çocuklar için ailelerin dikkat etmesi gereken konular hakkında slayt gösterisi yapıldı. Konferans soru cevap şeklinde devam etti. (Haber Merkezi)

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.