Dolar 32,3228
Euro 35,1013
Altın 2.301,52
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

CHP’li Atik’ten Asgari Ücret Açıklaması!

CHP’li Atik’ten Asgari Ücret Açıklaması!
REKLAM ALANI
21 Kasım 2022 16:01
1.234

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, milyonlarca emekliyi ve ailelerini yakından ilgilendiren asgari ücret ile ilgili artışın, birkaç hafta içinde belirleneceğine dikkat çekerek “Dilerim ki asgari ücret artışı milyonlarca yurttaşımızda hayal kırıklığı yaratmasın” dedi. 

 

ARA REKLAM ALANI

Türkiye’de 14 milyon emekçi, geçimini asgari ücretle sağlamaya çalışıyor. Bu emekçilerin aileleri de hesaba katıldığında, on milyonlarca kişinin gözü kulağı, birkaç hafta içinde belirlenecek olan 2023 yılı için asgari ücret artışında. CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik, beklenti içindeki bu insanlara ilişkin rakamların bile dehşet verici bir yoksulluğu işaret ettiğini söyledi.

 

Türkiye’de asgari ücretin artık bir norm haline geldiğini ve çalışanların yoksulluk girdabına sürüklendiğini dile getiren Atik, AKP iktidarının her fırsatta “Bizi kıskanıyorlar” diyerek karaladığı Avrupa Birliği ülkeleri ile ülkemizdeki asgari ücretin alım gücünü rakamlarla karşılaştırdı. AKP’lilerin başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Avrupa halkının neredeyse açlıktan ölecek derecede yoksul oldukları algısını yaratmaya çalıştıklarını vurgulayan Atik, şöyle dedi; “Bugün Türkiye’de gıda enflasyonundaki yıllık artış son TÜİK verilerine göre yüzde 99,05’tir. Bu verilerin TÜİK’in ‘düzeltilmiş ısmarlanmış verileri’ olduğuna dikkat çekmek lazım. Buna rağmen ülkemizde gıda enflasyonu yüzde 100’ü bulmuş. AB genelinde ise gıda enflasyonu yüzde 13,8 olarak ortaya kondu. Türkiye’dekinin tam 7 katından fazla” dedi.

 

 

CHP yetkililerinin açıkladığı, Avrupa’daki asgari ücretlinin alabildiği temel gıda maddeleri üzerinden Türkiye’deki asgari ücretliyi de karşılaştıran Atik “Almanya’da 1.811 Euro asgari ücretle 8 bin 231 adet yumurta, 1.146 kg pirinç, 1.509 Kg patates alınabilirken, Türkiye’de 161 kg pirinç ve 550 kilogram patates alınabiliyor insanlar. Fransa’daki bir asgari ücret ile 230 kilogram tavuk, Belçika’daki bir asgari ücret ile 317 kilogram ve Yunanistan’da bir asgari ücret ile 372 kilogram tavuk alındığı halde ülkemizde ise yalnızca 141 kilogram tavuk alınabiliyor. Fransa’da bir asgari ücretli bizim asgari ücretimize göre 1.297 Litre daha fazla süt alabilirken, komşu Yunanistan’da bir asgari ücret ile bizim asgari ücretimize göre 270 Litre daha fazla süt alabiliyor. Almanya’da bir asgari ücretli bizim asgari ücretlimize göre en az 30 kg. daha fazla et alabilirken, Belçika’daki asgari ücretli bizim asgari ücretimize göre 110 Kg. daha fazla et alabiliyor. Soğandaki alım gücü farkımız ise Fransa’ya göre 2605 kilo, Almanya’da 761 kilo, Hollanda’ya göre 613 kilo daha az durumda” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.