Dolar 32,3766
Euro 35,0173
Altın 2.325,42
BİST 9.092,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

“Aşırı hareketli her çocuk hiperaktif değildir”

DEHB Koçu Elgiz Henden, Dünya DEHB farkındalık ayı nedeniyle çocuklarda %3-5 oranında görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna dikkatleri çekiyor. Henden, aşırı hareketli çocuklarla DEHB’li çocukların farkı ile tedavi sürecinde koçluğun yararları hakkında görüşlerini paylaştı.

“Aşırı hareketli her çocuk hiperaktif değildir”
REKLAM ALANI
17 Ekim 2017 14:42
728

Eğitim, Öğrenci ve DEHB Koçu Elgiz Henden, aşırı hareketli her çocuğa hiperaktif denilemeyeceğini, birçok ailenin bu konuda yanılgı içinde olduğunu belirtti.

Henden, hareketlilik ve DEHB farkı hakkında şunları kaydetti: “Hareket ve dikkat bozukluğu çocuğun yapısında, doğasında zaten vardır. Bizim aile yapımızda bazı anne ve babalar çocuklarına karşı gereğinden fazla titiz ve dikkatli. Hatta çocuklarının iyiliği için kendilerini her konuda uzman ilan eden anne ve babalar epey fazla sayıda. Aslında hepimizde az ya da çok bu eğilim vardır. Çocuk hafif üşütmüştür, “Aman grip oldu” deriz. Hareketli ya da dikkati dağınık çocuklara da “hiperaktif” teşhisi koyan anne baba sayısı da epey fazla. Ancak DEHB’den etkilenen çocuk sayısı %3-5 arasında değişiyor. Yani her 20-30 çocuktan birinde DEHB var. Aslında DEHB çocuğun, ailenin sorunu olmaktan cok toplumun bir sorunudur. DEHB hakkında ne kadar bilinçlenirsek, bu konuda çocuklara destek olmak o kadar kolay olacaktır.”

ARA REKLAM ALANI

DEHB tedavisi

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tedavisinde tıbbi desteğin yanı sıra koçluğun önemine de değinen Henden, şunları belirtti: “ DEHB’yi tedavi etmek istiyorsanız, tıpkı teşhiste olduğu gibi tek bir nokta üzerine odaklanmamak gerekiyor. Bir taraftan tıbbi tedavi süreci yürütülürken, eğitimde davranış desteği alınmasında da büyük fayda var. Çünkü çocuk, koçuyla birlikte güçlü yanlarını, yeteneklerini, öz farkındalığını ve kişisel güçlenmesini artıran araç ve yeni öğrenmeleri keşfediyor. Koçluk gençlere DEHB’den kaynaklanan zorlukları aşması, organize olması, samanı iyi kullanması, davranışlarını kontrol etmeye çalışması için beceriler kazandırmaya yönelik bir süreç.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.