Dolar 32,3057
Euro 35,0169
Altın 2.451,62
BİST 10.169,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 24°C

Mücellit Mesleği Yok Olma Aşamasında

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde küçücük dükkanında mücellit mesleğinin son temsilcilerinden Mehmet Sıddık Arslan, babadan dededen kalma eski kitapları tıpkı bir doktorun hastasını iyileştirmek için gösterdiği çabaya benzer bir çaba ve sabırla eski kitapları yenisinden daha kullanışlı hale getiriyor.

Mücellit Mesleği Yok Olma Aşamasında
REKLAM ALANI
15 Aralık 2021 15:27
1.415

46 Yıldır mücellit mesleğini icra eden Arslan, mesleğin yok olma aşamasında olduğunu söyledi.

 

ARA REKLAM ALANI

15 yaşındayken adaşı olan Mehmet usta, ona mücellitliği en ince noktasına kadar öğrettiğini belirten Mehmet Sıddık Arslan, o dönemden itibaren bu mesleğe gönül verdiğini söyledi. Şimdiye kadar binlerce eski, yıpranmış, dağılmış kitabı ciltleyerek tekrardan okunabilir hale getirdiğini dile getiren Arslan, bu meslekte en çok da eski Kur’an-ı Kerim ciltlerken mutlu olduğunu belirtti. Arslan, ”46 yıldır mücellit mesleğini icra ediyorum. Ben bu mesleği çok severek yapıyorum. En çok da Kur’an-ı Kerime hizmet etmek eski olanları onarmak bana mutluluk veriyor” dedi.

 

“BİR ZAMANLAR EN YOĞUN ÇALIŞAN MESLEK İKEN ŞUAN YOK OLMA AŞAMASINDA”

 

Yeni neslin bu mesleğin varlığından bile haberdar olmadığını söyleyen Arslan, ”İnsanlar artık eskisi gibi kitap okumuyor, kitaba değer vermiyor. Kitabı bile internetten açıp okuyorlar. Bu meslek yavaş yavaş kayboluyor ve benden sonra Diyarbakır’da üç dört tane mücellit kalacak” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.