Dolar 34,5224
Euro 36,1690
Altın 2.965,59
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 19°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 9°C

Vali Karaloğlu’ndan “Şehrimizi Temiz Tutalım” Çağrısı

Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdiği HYBS sistemiyle kentteki kaçak hafriyat dökümünün önüne geçecek

Vali Karaloğlu’ndan “Şehrimizi Temiz Tutalım” Çağrısı
REKLAM ALANI
1 Ekim 2021 12:43
1.550

Vali Karaloğlu; “Bizim amacımız yanlış yapana ceza yazmak değil. Bizim tek bir hedefimiz var. Şehrimizi korumak, şehrimizi temiz tutmak. Bu konuda Diyarbakır’da yaşayan 1 milyon 850 bin vatandaşımızdan destek bekliyoruz”

 

ARA REKLAM ALANI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kentteki moloz ve inşaat atıklarını kaçak dökümünden kaynaklanan çevre kirliliğini engellemek amacıyla Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ni (HYBS) hayata geçirdi.

 

Büyükşehir Belediyesi, çevreci belediyecilik anlayışla kentin havasını, suyunu, toprağını korumaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.

 

Kentin içme suyu kaynağı olan Karacadağ’ı, uzun yıllardır kirleten ve hiçbir yönetim tarafından yapılamayan 50 yıllık kangrenleşmiş vahşi çöp depolama sorununu EKAY projesi ile çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, kaçak moloz ve inşaat atıklarının tarihi ve tarım alanlarına gelişi güzel dökülmesini engellemek amacıyla geliştirdiği HYBS’yi hayata geçirdi.

 

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, hafriyat taşıma işi yapan bütün firma ve kişileri HBYS sistemine entegre ederek tüm hafriyat, kazı, dolgu ve rehabilite işlerini tek elden takip etmeye başladı.

 

Şimdiye kadar 84 şirketin 208 kamyonuna takılan araç takip sistemiyle hafriyat dökümleri etkin bir şekilde denetliyor.

 

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nda konuyla ilgili açıklama yapan Vali Münir Karaloğlu, daha önce hafriyat atıklarıyla ilgili çalışma yapılmayan Diyarbakır’da Şubat’ta başlattıkları çalışmayla atık kontrol yetkisini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan devraldıklarını söyledi.

 

Büyükşehir Belediyesi’nin Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi altyapısını tamamlayarak aktif hale getirdiğini ifade eden Karaloğlu, sistemle hafriyat şirketlerine izin verdiklerini ve oluşturulan alanlara yapılan dökümleri takip ettiklerini belirtti.

 

“BİZİM TEK BİR HEDEFİMİZ VAR ŞEHRİMİZİ KORUMAK”

 

Karaloğlu, sistemle tarihi ve tarım alanlarını, cadde ve sokakları koruyarak şehri temiz tutacaklarını vurgulayarak şöyle konuştu; “Bizim amacımız yanlış yapana ceza yazmak değil. Bizim tek bir hedefimiz var. Şehrimizi korumak, şehrimizi temiz tutmak. Bu konuda Diyarbakır’da yaşayan 1 milyon 850 bin vatandaşımızdan destek bekliyoruz. Konan kurallara birileri uymamakta ısrar ediyorsa çok ağır cezaları var. Bunları vermekte tereddüt etmeyeceğiz.”

 

“ŞEHRİ ANCAK ELBİRLİĞİ İLE TEMİZ TUTABİLİRİZ”

 

Sistemin Diyarbakır’da gerçek manada bir belediyecilik hizmeti olduğuna dikkati çeken Karaloğlu, şunları aktardı; “Herkes yol, park yapıyor. Belediyecilikte bizi öne çıkaracak olan Diyarbakır’da bu ve benzeri belediyecilik faaliyetleri farkımızı ortaya çıkaracak. Şehrimiz hepimizin oturma odası, hepimizin ortak salonu, şehri ancak elbirliği ile temiz tutabiliriz. Yoksa biz bu sistemleri de kursak yine birileri yanlış yapmaya devam ederse şehri korumamız zorlaşabilir.”

 

“VATANDAŞIMIZDAN DUYARLILIK BEKLİYORUZ”

 

Hedeflerinin Diyarbakır’ı düzen ve temizlikte dünya şehirleri arasında öne çıkarmak olduğuna işaret eden Karaloğlu, şunları anlattı; “Ana arterleri Büyükşehir Belediyesi olarak biz temizliğini yapıyoruz. Emin olun her gün refüjlerde pet şişe toplamaktan, kola, meyve suyu şişesi toplamaktan naylon poşet toplamaktan bir hal oldular. Uzaydan birileri gelip sokaklarımıza caddelerimize bırakmıyor. Diyarbakır’da yaşayan bizler bırakıyoruz. Ne olur vatandaşımızdan duyarlılık bekliyoruz. Asıl olan kirletmemektir. Kirlettikten sonra temizlemek zor ama kirletmezsek el birliğiyle şehrimizi temiz tutarsak şehrimizi dünya şehirleri içerisinde tertibiyle, düzeniyle, temizliğiyle öne çıkarmak bizim elimizde. Biz belediye olarak elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz.”

 

“DİYARBAKIR’DA ÇEVRE KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ İŞLER YAPIYORUZ”

 

“Çağdaş dünyanın çağdaş şehirleri çöpünü nasıl bertaraf ediyorsa biz de Diyarbakır olarak bunu yapmaya gayret ediyoruz” diye konuşan Karaloğlu, “Diyarbakır’da çevre konusunda çok önemli işler yapıyoruz. Yaptığımız her iş yeni. Bu şehirde bugüne kadar toplanan bütün çöpler vahşi depolanıyordu. 21. yüzyılın 21. yılındayız ve Diyarbakır’ın toplanan bütün evsel çöpleri ile Karacadağ’da vahşi olarak ikinci bir çöp dağı oluşturmuştuk. Allah’a hamdolsun çok kısa süre içerisinde orayı rehabilite ettik. Oradaki çöp gazını alıp şimdi elektrik üretiyoruz. Çöpü şimdi ayrıştırmaya başlayacağız. Yeni çöp depolama alanlarımızı da düzenli depolama alanlarına çeviriyoruz.” dedi.

 

Programa, Genel Sekreter Yardımcısı Vedat Güngör, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Necim Şeyban katıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.