Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
27°C
Parçalı Bulutlu
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 22°C
Çar 24°C

Uzman Doktordan ‘Antibiyotik’ Uyarısı!

Uzman Doktordan ‘Antibiyotik’ Uyarısı!
REKLAM ALANI
24 Mayıs 2024 20:06
253

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Ek Binası Çocuk Enfeksiyon Kliniği’nde görev yapan Uzman Dr. Hatice Karaoğlu Asrak, çocuklarda antibiyotik kullanımına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. 

Dr. Asrak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, çocuklarda antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı.

ARA REKLAM ALANI

Antibiyotiklerin doğru dozda ve doğru süreyle kullanılmasının önemine dikkat çeken Asrak, “Antibiyotikler, tıbbın en önemli buluşlarından biridir ve hayat kurtarıcıdır. Ancak, yanlış ve gereksiz kullanımı ciddi yan etkilere ve antibiyotik direncine yol açabilir. Bu nedenle, doktorunuz antibiyotik önermezse kesinlikle kullanmamalı ve ısrarcı olmamalısınız” diye konuştu.

VİRAL ENFEKSİYONLARDA ANTİBİYOTİK KULLANIMI YANLIŞTIR

Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda sıkça görülen viral enfeksiyonların antibiyotiklerle tedavi edilemeyeceğini belirten Dr. Asrak, “Viral enfeksiyonlar genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu olarak kendini gösterir. Bu tür enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak doğru değildir. Antibiyotiklerin yan etkileri olabilir ve gereksiz maliyetlere yol açabilir. Ayrıca, antibiyotiklerin gereksiz kullanımı, bakterilerin direnç geliştirmesine neden olur” dedi.

ANTİBİYOTİK DİRENCİNE KARŞI AKILCI KULLANIM

Dr. Asrak, antibiyotik direncinin ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve bu durumun hastaların tedavisini zorlaştırdığını ifade etti. “Bugün antibiyotik direnci o kadar önemli bir noktada ki, dünya genelindeki antibiyotiklerin hiçbiri bazı bakterilere karşı etkili değil. Bu nedenle, antibiyotikleri akılcı bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Doğru tanıyla, doğru zamanda, doğru sürede ve doğru dozda kullanmalıyız” diye ekledi.

Dr. Asrak, açıklamasını şöyle tamamladı: “Uzun dönemde sık antibiyotik kullanımı çocuklara fayda sağlamaz. Antibiyotikleri sadece gerçekten gerekli olduğunda kullanmalıyız. Hekimlerin yazmadığı antibiyotiklerde ısrarcı olmamalıyız.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.