3 MİLLETVEKİLİNİN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ!
CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşürüldü.
CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekillikleri düşürüldü.
Kesinleşmiş hapis cezası olan 3 milletvekili ile ilgili karar TBMM’de okundu. Okumanın ardından karar resmileşmiş oldu.
VEKİL SAYFASINDAN ÇIKARILDILAR
3 ismin vekilliklerini düşürülmesinin hemen ardından, isimleri TBMM’nin web sitesindeki ‘Milletvekilleri’ sayfasından çıkarılıp, ‘Milletvekilliği Sona Erenler’ sayfasına taşındı.
KILIÇDAROĞLU SERT ÇIKTI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 3 ismin vekilliğinin düşürülmesine Twitter hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu paylaşımında, “Enis Berberoğlu’nun Milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz Sivil Darbe sürecinin bir sonucudur, millet iradesinin yok sayılmasıdır. Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelesine devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
HDP’DEN TEPKİ
HDP’nin resmi Twitter adresinden yapılan paylaşımda “Leyla Güven ve Musa Farisoğulları milyonların iradesidir. TBMM’de milyonların iradesini savunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.
AK PARTİDEN TURAN’DAN AÇIKLAMA
Bülent Turan’ın açıklamaları şu şekilde: “Meclis’te gerginliğe sebep olan milletvekilliğinin düşürülmesi usuli bir işlemdir. Konu Meclis’in takdirinde değildir. Silahlı terör örgütüne üye olmak, devlet sırrını açıklamak vs. suçlarından kesinleşen yargı kararlarının sadece Mecliste okunmasına ilişkin yapılan bir işlemdir. Ayrıca esas olan dokunulmazlıktır. Ancak, bu süreç 26.dönemde HDP ve CHP’nin çok ağır ithamlarla “kaldırın dokunulmazlıkları” şeklindeki talebiyle dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla başlayan bir süreçtir. Yani “dokunulur” vekilliği icat edenler, bugün bu görüntüyü yaşayanlar!”
MİLLETVEKİLİ SAYILARI
Üç ismin vekilliklerinin düşürülmesiyle TBMM’deki sandalye dağılımı şöyle oldu:
* Adalet ve Kalkınma Partisi: 291
* Cumhuriyet Halk Partisi 137
* Halkların Demokratik Partisi: 56
* Milliyetçi Hareket Partisi: 49
* İYİ Parti: 37
* Türkiye İşçi Partisi: 2
* Büyük Birlik Partisi: 1
* Demokrasi ve Atılım Partisi: 1
* Demokrat Parti: 1
* Demokratik Bölgeler Partisi: 1
* Saadet Partisi: 1
* Bağımsız Milletvekili: 6
Toplam: 583