Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 20°C

OSMANLI DÖNEMİNE AİT TARİHİ CAMİ RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Yeşilyuva köyünde bulunan Osmanlı dönemine ait Yeşilyuva Camii restore edilmeyi bekliyor.

OSMANLI DÖNEMİNE AİT TARİHİ CAMİ RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR
REKLAM ALANI
2 Mayıs 2020 18:01
842

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Yeşilyuva köyünde bulunan Osmanlı dönemine ait Yeşilyuva Camii restore edilmeyi bekliyor.

 

ARA REKLAM ALANI

Yapılış tarihi tam bilinmemekle birlikte Osmanlı döneminden itibaren hizmet veren Yeşilyuva Cami 1941 yılına kadar tabelasız kullanılırken, 1941 yılında tabela takıldı. Tabelasında cami kuruluş yılı olarak 1841 yazılı olan caminin duvarları taş ve yakılmış kireçten, tavanı ise kütükler ile toprak saman karışımı şeklinde yapılmış. Caminin kapısı çam ağacından yapılmış olup yapılış tarihinden günümüze hiç değiştirilmediği ve günümüzde de aynı kapının kullanıldığı belirtiliyor. Cami imamları ise genellikle Yeşilyuva camiinde eğitim görüp imamlıık derecesine ulaşanlardan seçiliyor. Yöre halkı 1841 tarihinden itibaren camide ibadetlerini gerçekleştiriyor. Yeşilyuva’ya yeni bir caminin yapılmasıyla tarihi cami artık kullanılmamaya başlandı. Bölgenin önemli tarihi yapılarından biri olan Osmanlı dönemine ait Yeşilyuva Cami bakımsız olmasından kaynaklı tehlike arz etmesinden dolayı artık kullanılmıyor.

 

Köy sakinlerinden Şivan Paksoy, ”Tarihi camimizin tabelasında 1841 yazılmaktadır ama çok eski bir geçmişe sahiptir. Köyümüz yerleşim alanı olarak kullanıldığı ilk günlerinden beri bu cami yapılmıştır. Buda toplumumuzun dinine bağlı olduğunu gösteriyor.Camimiz çok eski bir geçmişe sahip olduğundan dolayı içinde sayısız ibadetler yapmış değerli din adamları çıkmış, sayısız insan Kuran-ı Kerim hatim etmiştir. Yaşlılarımızdan dedelerimizden aldığımız bilgiye göre Osmanlı döneminden gelen bir camidir. Eski ve bakımsız kalmasından kaynaklı şu an içinde ibadet yapılamamaktadır. Böyle tarihi bir geçmiş olan, sayısız din insanı yetiştiren camimizin değerli devlet büyüklerimiz veya hayırseverlerimiz tarafından restore edilmesini istiyoruz, çünkü böyle devam ederse yıkılıp yok olacak” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.