Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Çok Bulutlu
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 13°C
Per 15°C

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü

2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü
REKLAM ALANI
1 Şubat 2023 23:45
1.683

Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır İl Müdürlüğü’nce, 2 Şubat Dünya Sulat Alanlar Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapıldı.

 

ARA REKLAM ALANI

İl Müdürlüğü adına açıklamayı yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır Şube Müdürü Erdal Seven, Derinlikleri genelde 6 metreye kadar olan sığ göl, lagün, deltalar, korunaklı kıyılar, nehirler, göletler ve su dolaşımına sınırlı olan bölgeler sulak alanlar olarak nitelendirildiğinin altını çizerek, “Sulak alanlar, yerli ve kıtadan kıtaya göç eden milyonlarca göçmen kuşun okyanusları aşmadan önce yumurtlama, yavru çıkarma, mevsimlik yaşama yerleri olduğu için, çevre bilimiyle ilgili son derece önemli habitat alanlarıdır. Sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edilen sulak alanlar, doğal işlevleri ve ekonomik değerleriyle yeryüzünün en önemli ekosistemleridir. Sulak alanlar, yeraltı sularını besleyerek veya boşaltarak, taban suyunu dengeleyerek, sel sularını depolayarak, taşkınları kontrol ederek, kıyılarda deniz suyunun girişini önleyerek bölgenin su rejimini düzenlerler. Bulundukları yörede nem oranını yükselterek, başta yağış ve sıcaklık olmak üzere yerel iklim elemanları üzerinde olumlu etki yaparlar. Sulak alanlar dünyanın tabii zenginlik müzeleridir. Sulak alanlarımızın korunması ve turizm merkezi haline getirilmesi bakanlığımızın öncelikli çalışmaları arasında yer almaktadır” diye konuştu.

 

“SULAK ALANLARA ÇÖP, MOLOZ, HARFİYAT DÖKÜLEMEZ”

 

Sulak alanların kirletilmemesi, doğal yapılarının ve ekolojik karakterlerinin korunmasının zorunlu olduğuna işaret eden Seven, şöyle dedi; “Her türlü arazi ve su kullanım planlamalarında, sulak alanların işlev ve değerlerinin korunması esastır. Sulak alanlarda biyolojik çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi için gerekli tedbirler alınır. Sulak alanların akılcı kullanımı ile uyumlu, korunmalarına ve geliştirilmelerine katkı sağlayacak faaliyetler desteklenir ve teşvik edilir. Ekolojik karakteri bozulmuş sulak alanların rehabilitasyonu sağlanır. Kurutulmuş sulak alanların teknik ve ekonomik olarak uygun olanlarının geri kazanımı için gerekli tedbirler alınır. Sulak alanlarda Bakanlığın uygun görüşü alınmadan; nadir, endemik, nesli tehlikede veya tehlikeye düşebilecek doğal bitki türleri kesilemez ve sökülemez, yabani hayvanlar, yumurtaları ve yavruları toplanamaz, yuvaları bozulamaz. Sulak alanlara ve sulak alanları besleyen tüm sulara veya sisteme bağlantılı kuru derelere hiçbir surette arıtılmamış evsel ve endüstriyel atık sular verilemez. Çöp, moloz, hafriyat, dip tarama ve proses artığı çamurları dökülemez”

 

DİYARBAKIR’IN BAŞLICA SULAK ALANLARI

 

Diyarbakır’ın başlıca sulak alanları olarak Dicle ve Fırat Nehirleri, Batman Çayı’nın Diyarbakır il sınırları içinde kalan kıyıları, Kulp, Sarım, Sinek ve Ambar benzeri çaylar, Dicle, Kralkızı, Karakaya ve Batman Barajı gibi baraj göllerinin ilimiz sınırları içinde kalan kısımları, Devegeçidi, Göksu, Beşpınar, Ortaviran ve Gözegöl gibi yapay göletler sayılabilir”

 

“SULAK ALANLARIN KORUNMASI İÇİN HER TÜRLÜ DENETİMİ TİTİZLİKLE YÜRÜTÜYORUZ”

 

Seven, Şube Müdürlüğü olarak Diyarbakır’ın sulak alanlarının korunması ve biyolojik çeşitliliğin devamı konusunda her türlü denetim, belgelendirme ve gerekli durumlarda idari yaptırım işlemleri titizlikle yürütüldüğüne değinerek, “Sulak alanlarımızın korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması için 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü vesilesiyle bir kez daha toplumun her kesiminden sulak alanların korunması konusunda en yüksek hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma gayretiyle, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nü kutlar, yeni ve güzel başlangıçlara vesile olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.