Geçmişten Günümüze Uluslararası Ergani Sempozyumu
Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Ergani Kaymakamlığı ve Ergani Belediyesi’nin işbirliği ile “Geçmişten Günümüze Uluslararası Ergani Sempozyumu” 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde başladı.
Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Ergani Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Ahmet Karaaslan, bilim insanları ve öğrencilerin katıldığı sempozyumda Ergani tarihi ele alındı.
Açılış konuşmasının ilkini Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Oktay Bozan yaptı. Bozan, yaptıkları bu sempozyum ile Diyarbakır ve çevresi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmayı ve tarihe not düşmeyi hedeflediklerini belirterek, Ergani ve çevresinin tarihinin açığa çıkarılmasını, bölgedeki birçok zenginliği ele almayı amaçladıklarını söyledi.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise Diyarbakır ve çevresinin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek üniversitemiz hakkında sunum yaptı.
Karakoç, Dicle Üniversitesinin gelişmiş modern araştırma ve uygulama altyapısına sahip olunduğunu, diğer üniversiteler ile akademik ikili iş birlikleri ve değişim programlarına etkin katılımın sağlandığını söyledi.
Ergani Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Ahmet Karaaslan, Geçmişten Günümüze Ergani Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, Devletin desteği sayesinde vesile oldukları bu araştırma ve sempozyum ile Ergani’nin geçmişi hakkında daha fazla bilgiye ulaşacaklarına değinerek, “Ergani’nin binlerce yıllık bilinen tarihinin yanı sıra gizemli kalan ve bilinmeyen yönlerini de keşfedeceğiz” diye konuştu.
Sempozyumun ile panelinin ardından açılış programı plaket takdimi ile son buldu. Sempozyumda, Tohumun evcilleştiği, insanlığın yerleşik hayat ile tanıştığı, tarihi en eski şehirlerinden biri olarak kabul edilen Ergani tüm yönleri ile ele alınacak. sempozyumda, 16. Yüzyılda Ergani, Osmanlı Devleti Döneminde Ergani Tarihi Hakkında Bazı Tespitler, Çayönü Tepesi, Diyarbakır/Ergani İçin Ne İfade Ediyor? Cumhuriyet Döneminde Ergani’nin Eğitim Durumu (1923-1960), Ergani’nin Ekonomik ve Tarımsal Durumu (1945-1960) gibi başlıklar iki gün boyunca konuşulacak.