Dolar 32,3659
Euro 34,9545
Altın 2.325,09
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

850 ESNAF KEPENK KAPATTI 35 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI

Koronavirüs salgını nedeniyle yaşanan ekonomik darboğazlık esnafa kepenk kapattırıyor, işsizler artıyor. Diyarbakır’da son 5 yılda 850 esnaf kepenk indirdi, 35 bin kişi işsiz kaldı.

850 ESNAF KEPENK KAPATTI 35 BİN KİŞİ İŞSİZ KALDI
REKLAM ALANI
10 Ocak 2021 17:05
567

İşsizlik ve yoksulluğun yaşandığı kentlerin başında gelen Diyarbakır’da, koronavirüs salgınıyla birlikte işsizlik ve yoksulluk daha da arttı.

 

ARA REKLAM ALANI

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) verilerine göre, son bir yılda 850 esnaf kepenklerini kapatmak zorunda kaldı. Hem esnafın kepenk kapatması hem de işlerine devam eden esnafların azalan talep nedeniyle personel istihdamında küçülmeye gitmesi nedeniyle de 30 ile 35 bin kişi işsiz kaldı.

 

Diyarbakır’da 42 esnaf odasının bağlı olduğu ve yaklaşık 60 bine yakın esnafın üye olduğu DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle birçok esnafın kepenk indirmek zorunda kaldığını koronavirüsün ise bu süreci hızlandırdığını kaydetti. Kentte bulunan yaklaşık 60 bin esnaf ve ona bağlı olan 100 bine yakın insanın zor günler geçirdiğini vurgulayan Ebedinoğlu, krize daha fazla dayanamayan 850 esnafın son bir yılda işyerlerini kapattığını söyledi. Hem işyerlerinin kapanmasından dolayı hem de koronavirüs tedbirleri kapsamında iş yerlerini geçici süreliğine kapatmak zorunda kalan esnafın, talep yetersizliği nedeniyle daralmaya gittiğini ve personel azaltma yoluna gittiğini vurgulayarak bu iki sebepten dolayı da 30 ile 35 bin kişinin işsiz kaldığını aktardı.

 

‘BÖYLE DEVAM EDERSE TABLO AĞIRLAŞACAK’

 

İşsiz kalanların, sürecin normale dönmesiyle işlerine dönmesini beklediklerini kaydeden Ebedinoğlu, ancak kepenk kapatan esnafın bir daha işleri geri dönmeyi beklemediklerini, bu esnafın piyasadan çekildiğinin altını çizdi. Sürecin uzaması durumunda krizin daha derinleşeceğini ve işsizlik ve kepenk kapatma sayısının daha artacağını dile getiren Ebedinoğlu, normale dönmenin uzaması durumunda krizin topluma yansımasının çok büyük olacağı uyarısında bulunarak, “İnsanlar hala umut içinde. Bir an önce bu pandeminin bitmesini, iş yerlerine dönmeyi istiyorlar. Ama bu böyle devam ederse tablo daha da ağırlaşacak.” ifadesini kullandı.

 

‘5 YILLIK FAİZSİZ KREDİ SAĞLANMALI’

 

Pandemi nedeniyle esnafın zor günler geçirdiğini dile getiren Ebedinoğlu, hükümetin yardım ve desteklerin şu aşamada yeterli olmadığını anlattı. Esnafın ayakta kalması için destek beklentisi içinde olduklarını ifade eden Ebedinoğlu, “Bu destekler esnafın ayakta kalabilmesi için yeterli değildi. Esnaflar için Bağ-Kur ve vergi borçlarının bir kısmı ertelendi, yine faizsiz 25 bin TL kredi verildi, ama bu yardımlar şu anda kapalı olan esnaflar için yeterli değil. Şu anda o esnaflar kirasını dahi ödeyemiyor. Esnafların ayakta kalabilmesi için bir yıl geri ödemesiz 5 yıllık 100 ile 200 bin TL’ye yakın nakit desteği verilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.