Dolar 32,3282
Euro 35,0649
Altın 2.282,13
BİST 8.998,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

28. Dönem Diyarbakır Milletvekillerini Tanıyalım

28. Dönem Diyarbakır Milletvekillerini Tanıyalım
REKLAM ALANI
16 Mayıs 2023 09:40
502

28. Dönem Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi sonucu meclise giren isimler belli oldu. 

(HABER: SEYFETTİN EKEN)

ARA REKLAM ALANI

Diyarbakır’da Yeşil Sol Parti’den aday olan 8 isim milletvekili olurken, AK Parti’den 3, CHP’den de 1 isim milletvekili seçilerek meclise gitmeye hak kazandı.

İşte Diyarbakır’ın 28. Dönem milletvekili adayları;

BERDAN ÖZTÜRK

 

Berdan Öztürk, 1 Mayıs 1980’de Ağrı Tutak’ta doğdu. Baba adı Cemil, anne adı Cemile’dir. Avukat; Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Londra Üniversitesinde Uluslararası Tahkim ve Ticaret Hukuku alanında yüksek lisans yaptı. Doktora çalışmaları devam etmektedir. Serbest avukatlık yaptı. İnsan Hakları Derneği ve Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği çalışmalarında yer aldı. İngilizce bilen Öztürk, bekârdır. 7 Haziran 2015 tarihinden HDP Milletvekili görevini sürdürdü.

HALİDE TÜRKOĞLU

 

Diyarbakır doğumlu olan Halide Türkoğlu’nun mesleği sosyolog. Çınar Belediyesi’nde sosyolog olarak çalışan Türkoğlu KHK ile ihraç edildi. HDP PM üyesi olan Halide Türkoğlu ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla yargılandığı davadan 6 yıl 3 ay ceza almıştı. 43 yaşında olan Türkoğlu bekar. Türkoğlu çok iyi düzeyde Kürtçe biliyor.

OSMAN CENGİZ ÇANDAR

 

Cengiz Çandar, 1948 yılında Ankara’da doğdu. Tam adı Osman Cengiz Çandar’dır. Annesi Saffet hanım, babası İhsan Çandar’dır. Cengiz Çandar, Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey’in kayınpederi Şeyh Edebali ile bacanak olan ve 1. Murat’ın sadrazamlığını yapan Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa’nın torunudur. Gazeteci ve köşe yazarı olan Çandar, Türk Haberler Ajansı, Cumhuriyet, Hürriyet, Güneş, Sabah, Yenişafak ve Radikal gazetelerine çalıştı. 1991-1993 yılları arasında Turgut Özal’ın danışmanlığını yaptı. Çandar evli bir kız çocuğu babasıdır.

ADALET KAYA

 

Adalet Kaya 1985 yılında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde doğdu.Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Daire Başkanlığı yaparken 2016 yılının Kasım ayında ihraç edildi.Diyarbakır’a dönen Kaya, bir süredir kadın çalışmalarında görev yapıyor. Kaya en son Rosa Kadın Derneği’nin Başkanlığını yapıyordu. Kaya’nın bir kız çocuğu bulunuyor.

SERHAT EREN

 

Serhat Eren 1979 yılında Diyarbakır’da doğdu. Dicle Üniversite Hukuk Fakültesi mezunu olan Eren uzun süre Diyarbakır Barosu yönetim kurulu üyeliği yaptı. HDP Genel Merkezi’nde hukuk komisyonunda görev alan Eren evli iki çocuk babasıdır.

SEVİLAY ÇELENK ÖZEN KİMDİR?

 

Sevilay Özen 1977 yılında doğdu. Sevilay Çelenk Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünde öğretim üyesi iken barış imzacısı olması nedeniyle 6 Ocak 2017 tarihinde 679 sayılı KHK ile görevinden ihraç edildi. Televizyon-Temsil-Kültür, Başka Bir İletişim Mümkün, İletişim Çalışmalarında Kırılmalar ve Uzlaşmalar başlıklı telif ve derleme kitapların sahibidir. Türkiye’de Medya Politikaları adlı kitabın yazarlarındandır.

MEHMET KAMAÇ

 

Mehmet Kamaç 1974 yılında Van’ın Çatak İlçesi’nde doğdu. Öğretmen olan Kamaç yaklaşık 5 yıldır Merkezi Van’da bulunan İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanlığını yapıyor. Kamaç evli ve 3 çocuk babasıdır.

CEYLAN AKÇA CUPOLO

 

Ceylan Akça Cupolo 1986 yılında Diyarbakır’ın Hazro ilçesinde doğdu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinde mezun olan Cupola bir yandan master yapıyor. Kadın çalışmalarında görev alan Cupolo yaklaşık 4 yıldır HDP genel merkezinde danışmanlık yapıyor. Evli olan Akça’nın bir çocuğu bulunuyor.

AK PARTİ:

 

MEHMET GALİP ENSARİOĞLU

 

Mehmet Galip Ensarioğlu, 1 Ekim 1966 tarihinde Diyarbakır’da dünyaya geldi. Dicle Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu İktisadi ve İdari Programlar İşletme Bölümünden mezun oldu. Gıda toptancılığı, özel ve resmi benzin istasyonu işletmeciliği, özel hastane işletmeciliği ve inşaat müteahhitliği gibi mesleklerin yanı sıra, Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD), Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD), Doğu ve Güneydoğu İş Adamları Federasyonu (DOĞUGÜNSİFED), Diyarbakır Kültür Sanat Vakfı (DKSV) ile Diyarbakır Sosyal ve Siyasal Araştırma Akademisinin (DİSSA) kuruculukları, Yönetim Kurulları Üyelikleri, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı ve TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı yaptı.

 

TBMM 24. ve 26. Dönem Diyarbakır milletvekilliği yaptı. Ayrıca AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu üyeliğinde bulundu. 2015 yılında IŞİD’le girdiği çatışmada ölen bir YPG mensubunun cenazesine katıldığı için hakkında 24 Kasım 2020 tarihinde “terör soruşturması” başlatıldı, aynı gün takipsizlik kararı verildi. Galip Ensarioğlu, evli ve dört çocuk babasıdır.

MEHMET SAİT YAZ

 

Ulu Cami’de yaklaşık 30 yıl imam ve vaiz olarak görev yaptıktan emekliye ayrılan Mehmet Said Yaz, şimdi de siyasete soyundu. Emekli olduktan sonra kurduğu medrese ile dini eğitim faaliyetlerine devam eden Mehmet Said Yaz’ın AK Parti’den Diyarbakır Milletvekili oldu. Yaz, 2018 seçimlerinde de AK Parti’den aday adayı olmuştu.

SUNA KEPOLU ATAMAN

 

1970 yılında Diyarbakır ili Silvan ilçesinde doğdu. Lise Mezunu. Açık Öğretim Lisesi’ni bitirdi. 1999 yılında DYP Silvan İlçe Başkanlığı’na seçildi. Bilahare Türkiye Partisi’nde görev aldı. Silvan’da 25 köyde mensupları bulunan Şeyhdoda aşiretinin lideri. 1999 yılından bu yana bu görevi yürütüyor. Babası Mahmut Kepolu, Adalet Partisi ve ANAP’tan 3 dönem milletvekilliği yaptı. Evli ve bir çocuk annesi. 7 Haziran 2015 ve 24 Haziran 2018 Genel seçimlerinde Diyarbakır’dan AK Partiden Milletvekili Aday Adayı oldu. DİSAD Yönetim kurulu üyeliği yapan Kepolu, aynı zamanda KADEM ve Gönül Elçileri’nin de üyesi. 2008 yılında Milli Prodüktivite Merkezi sanayi ve teknoloji Bakanlığı tarafından yılın en başarılı kadın girişimcisi seçildim. Halen profesyonel çiftçilik yapmaktayım. İnşaat Madencilik ve Turizm alanında faaliyet gösteren şirketim var.

CHP – MUSTAFA SEZGİN TANRIKULU

 

Mustafa Sezgin Tanrıkulu (d. 27 Mayıs 1963; Lice, Diyarbakır), Kürt asıllı Türk siyasetçi ve avukat. 1997 Robert Kennedy İnsan Hakları ödülüne layık görülen Tanrıkulu, 2010–2016 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girmiştir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.