Dolar 32,5955
Euro 34,7913
Altın 2.493,56
BİST 9.445,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

“2023 Yılı DTSO’nun 140. Kuruluş Yıl Dönümüdür”

“2023 Yılı DTSO’nun 140. Kuruluş Yıl Dönümüdür”
REKLAM ALANI
18 Ocak 2023 22:46
2.037

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) 2023 yılındaki faaliyetleriyle ilgili olarak basın toplantısı düzenledi.

 

ARA REKLAM ALANI

Bir otelde basın mensuplarıyla kahvaltıda buluşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya ile DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, burada açıklamalarda bulundu.

 

2023 yılında yapacağı faaliyetlerle ilgili açıklamalarda bulunan DTSO Başkanı Kaya, bu yıl DTSO’nun 140’ıncı yıl dönümü olduğuna “Diyarbakır’da 140 yıl önce Ticaret Odası varken diğer illerde bunun izi bile yoktu. Bu yıl içerisinde 140’ncı yılla ilgili birçok çalışmamız olacak” sözleriyle vurgu yaparak, DTSO’nun kent için çalışma pratiğine değindi.

 

“KADIN VE GENÇLERİ ÖNCELEYEN BİR EKİPLE ÇALIŞMALAR YÜRÜTECEĞİZ”

 

Toplantıda Diyarbakır’ın genç nüfusuna atıfta bulunan Kaya, “Hedefimiz OSB’lerde istihdamı nüfusa oranla yüzde 10’lara çıkarmaktır. Bu istediğimiz rakam yani temel hedefimiz. Ama en önemli önceliğimiz OSB’lerdeki istihdamı kent nüfusunun yüzde 5’ine ulaştırmaktır. Böylelikle buradaki insanlarımızın zor koşulların olduğu diğer illere çalışmak için gitmelerini biraz da olsun önlemiş oluruz. Kadını önceleyen, gençleri tamamen sürecin içine katan bir ekiple önümüzdeki 4 yılı Diyarbakır için ne tür çalışmalar yapabiliriz üzerinden yürütmek istiyoruz” dedi.

 

“SINIR KAPILARINDAKİ SORUNLAR İHRACATIMIZI ETKİLİYOR”

 

Sınır kapılarında yaşanan sorunların ihracat rakamlarını etkilediğini belirten Başkan Kaya; “Sınır kapılarındaki engeller ortadan kaldırılması halinde Diyarbakır’ın ihracat potansiyelinin Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı rakamın üstünde olduğu ortaya çıkar. İhracat rakamlarına baktığımızda tam istediğimiz rakam olmasa bile yüzde 27’lik bir artışla yani iyi sayılabilecek rakamla bitirdik. İhracatımızın neredeyse yüzde 60’ı güney komşularımızla olduğu için maalesef Güney komşularımızda da halen ticaretin önünde çatışmalı bir süreç söz konusu. Türkiye ile Irak, Irak Kürdistan Bölgesi arasında istenilen diyalogların oluşmaması en çok bizim ihracatımızı etkiliyor. Diyarbakır’ı etkiliyor. Yani Diyarbakır’ın ihracatı aslında TİM tarafından açıklanan rakamının çok çok üzerinde. Kapıda yaşanan sorunlar Diyarbakır’ın ihracatını etkiliyor ve ihracat bölge illerine dağılmış oluyor” sözleriyle açıkladı.

 

“HER AY FUARLARIMIZ OLSUN”

 

2023 yılında Silvan OSB’nin kuruluşuna yoğunlaşacaklarını aktaran Başkan Kaya; “Silvan OSB’nin kurulması için ÇED’in raporunu bekliyoruz. İstihdamın artırılması için iş alanlarının genişletilmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Nitelikli iş gücü profili için kurs eğitimlerine de devam edeceğiz. 2023 yılında da kültürel ve coğrafik işaretlerle ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hedefimiz ayda bir Diyarbakır’da fuarlar düzenlemek” dedi.

 

“KENTİN ORTAK AKILLA YÖNETİLMESİ GEREKİYOR”

 

Toplantıda kentin ortak akla yönetilmesi gerektiğini yineleyen Kaya, “Kayyum yönetimi nedeniyle sık sık yapılan yönetim değişikliği ve sağlanamayan işbirliği kentin ticaretini olumsuz etkiliyor. Kent hafızasının oluşması için sık yönetim değişikliği dezavantaj sağlıyor. Kayyum yönetimlerinin yerel dinamikleri görmezden gelmesi kentin yararına değil zararınadır” diye konuştu.

 

“2018’DEN BUGÜNE 4 TANE KAYYUM 1 TANE SEÇİLMİŞ GÖRDÜK”

 

Kentteki tüm dinamiklerin bir araya gelip fikir alışverişinde bulunamaması, yatırımların yanlış yönlendirilmesiyle sonuçlanabileceğine değinen Kaya, “Yanlış kararlar alırız arkadaşları. 2018’den bugüne 5 yılımız olmadı daha dolamadı 4 tane kayyum 1 tane seçilmiş gördük. 5 tane belediye başkanı 3 tane valiyle çalışmak zorunda bırakıldık. Burada bir hafıza oluşmaz. O hafızayı oluşturan bu kentteki yapılardır. Siz bunlarla çalışmazsanız, bir ve ya iki yıl kalarak sağlıklı karar alamazsınız arkadaşlar. Bu işletmeler için bile böyle iken, kent için çok çok daha önemlidir. Kent yaşamında olan tüm herkesi etkileyen kararlardır bunlar. Onun için biz oda olarak bu konuda kesinlikle kent için bir araya gelme zorunluluğumuz var. Kentin ülke ekonomisine katkı sunması için bu bir zorunluluktur. Bunu hayata geçirmeli bu kentin kamu yönetimi” şeklinde konuştu.

 

KENT KONSEYİ’NİN HEDEFİ ORTAK YÖNETİMİ SAĞLAMAK

 

Kayyum uygulamalarından dolayı bir türlü Kent Konseyi’nin Diyarbakır’da oluşturulamadığını belirten Başkan Kaya; “Bu bizler için çok önemli bir sorun. Çünkü kentin kalıcı aklını oluşturmak için kent paydaşlarının yani o kentte yaşayanların kentin yönetiminde görüşlerinin alınması, birlikte yönetişim aklının oluşması önem arz ediyor. 2022 yılı içinde 81 STK ile birlikte Kent Konseyi’nin kurulması için bir çalışma başlattık. Bunu deklere ettik. Ardından iki toplantı yaptık. Geçici Yürütme Kurulu’nu da oluşturduk. Buradaki temel hedefimiz kentin yönetişimini sağlamak. Burada yer alan tüm STK’ların ya da kurumların siyasi görüşü fark etmeksizin kamu ve diğer paydaşlarla kentin yönetimini sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

 

KÜRTÇE SEÇMELİ DERS İÇİN ÇAĞRI

 

10 Şubat’a uzatılan Kürtçe seçmeli ders seçim tarihine dikkat çeken Kaya, ailelere okullarda Kürtçe seçmeli ders seçmeleri için çağrıda bulundu. Kaya, DTSO olarak anadillere ilişkin eğitimleri önemsediklerine söyledi ve devlet okullarının yanı sıra özel okullarda da Kürtçe derslerin verilmesinin önemli olacağını belirtti.

 

“DİYARBAKIR’DA 4 BİNİ AŞKIN KADIN GİRİŞİMCİ VAR”

 

Kaya’nın ardından konuşan DTSO Meclis Başkanı Nevin İl, kadınlar ve gençlerle ilgili özel çalışmaların yapıldığını ifade ederek, “Biz iş başına geldiğinde 4 kadın üye ile başladık. 4 kişi ile başladık ama yönetim kademelerinde şuanda toplam sayımız 42’dir. 4 kişi ile başladığımız yolculuğumuza 4 yıl sonra 42 kişi ile devam ediyoruz. Yürüttüğümüz projelerle Kadın Meclisi olarak kentteki kadın girişimci ve kurumlarıyla yoğun fikir alışverişi yaparak yolumuza devam ettik. 2019 ile 2022 yılının Kasım ayına kadar 1900 kadın girişimci sayımız bu çalışmalarla 4 bini aştı. Bu sayının en az 2 bini işinin başında.  Kadınlar istihdamda yoksa hayat yarımdır” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.