Dolar 32,3404
Euro 35,0988
Altın 2.239,16
BİST 8.807,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çar 11°C
Per 11°C
Cum 13°C
Cts 14°C

Dünya Devi Diyarbakır’da Üretecek

Dünya Devi Diyarbakır’da Üretecek
REKLAM ALANI
23 Aralık 2022 15:29
1.508

DOĞU ve Güneydoğu ile Diyarbakır’ın en kapsamlı ağır sanayi üretimini yapan Odabaşı Makine, Paletli Excavatör ve Loader üretiminde dünya devi olan XCMG Schwıng firması ile distribitörlük anlaşması yaptı. İlk olarak makineleri getirip Diyarbakır’da satmaya başlayacak Odabaşı Makine, daha sonra makinelerin parçalarını üretecek. 

 

ARA REKLAM ALANI

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi 1. Etap’ta damper, treyler, kar küreme ve tuzlama araçları, su tankerleri, lowbed, sepetli platform, arazöz, akaryakıt tankeri, sıkıştırmalı çöp ve çöp taksi gibi ağır araç ekipmanları üreten Odabaşı Makine, bu başarısına bir yenisini ekledi. Paletli Excavatör ve Loader üretiminde Çin’de 1 ve Dünya’da 3. olan XCMG Schwıng Firması ile distribitörlük anlaşması imzaladı. Odabaşı Makineye ait fabrikanın idare binasında düzenlenen imza törenine, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Odabaşı Makine Genel Koordinatörü Süleyman Odabaşı, Odabaşı Makine Yönetim Kurulu Başkanı Lamih Odabaşı, firma yöneticileri Ömer Odabaşı, Ayşe Odabaşı, XCMG Schwıng Firması Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Gu (Ella) Xiayou ile bazı Çinli yöneticiler katıldı.

 

 

ÇİN DEVLET FİRMASI İLE ORTAK GİRİŞİM

 

İmza töreninde ilk olarak Odabaşı Makine Genel Koordinatörü Süleyman Odabaşı konuştu. Çin Firması yetkililerine “Hoş geldiniz, şeref verdiniz” diyerek başladığı kısa konuşmasında, Odabaşı Makine’nin büyüme sürecini anlatarak, “Çin Devleti ve Çin iş dünyasıyla ortak pozisyon yaratmak için toplanmış bulunmaktayız. Onların ürettiği makinelerin aynısını burada üreten bir firmayız. Bugün imzalayacağımız sözleşme ile bize destek olacaklar. Ekiplerimizin çok daha önceden çalışmaları vardı. Odabaşı Makine’yi bugünlere getirmenin gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Diyarbakır’da, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki bir firma olarak Çin devletine ait firma ile böyle bir söz keserek, çok daha farklı bir aşamaya geldiğimizin farkındayız. Bunun bilincinde olarak büyümeye, gelişmeye ve istihdam yaratmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

“ODABAŞI İLE EVLİLİK GERÇEKLEŞTİRDİK”

 

WCMG Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Gu (Ella) Xiayou da yaptığı konuşmada, Odabaşı Makine Firması ile 3 yıl önce iletişime geçtiklerini ve o günden beri görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Odabaşı Makine ile birlikte, aile olarak devam edeceğimiz sürecin başlangıcına katılımınızdan dolayı teşekkür ederim, hoş geldiniz. Odabaşı Makine ile 3 yıl öncesinden görüşmelere başladık. Bundan dolayı çok mutluluk duyduk. Burada neredeyse bir evlilik gerçekleştirdik bu alanda” diye konuştu.

 

YENİ YATIRIMLAR VE SANAYİCİ AİLELER, KENTE GÜVEN VERİYOR

 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da, sanayici ailelerin yeni yatırımlarının kente güven verdiğini kaydederek, “Diyarbakır’da her gün yeni yatırımlarla karşılaşıyor olmamız, bizi sevindiriyor. Özellikle sanayici ailelerle bu ortaklığı yapmak, kente de güven vermektedir. Doğrusu dünyada ticaret değişiyor, hızla şekil değiştiriyor. Sadece bir merkezde üretip oradan dünyaya pazarlamak, tamamen demode oldu. Uzaktan, yakından ortak üretimler hızlı gelişiyor. Bugünkü sözleşme de tam da bunun bir modelidir. Özellikle Diyarbakır avantajları bakımından, çok önemli bir merkez. Çin üretimde bir marka, üretimde gelişim gösteriyor ama Diyarbakır da, Dünyanın sayılı beşeri sermayesine sahip bir kent. Nüfus ortalamamız 24’ün altında, yani genç bir nüfusa sahibiz. Bu yatırım ne sizin, ne Süleyman beyindir. Bu yatırım Diyarbakır’ın, bizim, yani hepimizindir” şeklinde konuştu.

 

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil de, Odabaşı Makine’nin artık Türkiye’nin her yerinde hizmet vermeye başladığını hatırlatarak, Çin devlet firması ile yapılan sözleşmeden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

 

DÜNYANIN VE TÜRKİYE’NİN DİYARBAKIR’A İHTİYACI VAR

 

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan da, Dünyanın nasıl ki Çine ihtiyacı olduğunu hatırlatarak, aynı şekilde Türkiye’nin ve Dünyanın da Diyarbakır’a ihtiyacı olduğunu savunarak, “45 yaşındayım, gözümü açtığımdan beri Odabaşı Makine markasını biliyorum. Bizim için önemli olan şey; bu işin Diyarbakır’da olması ve OSB’de olmasıdır. Buraya gelmeniz, buradaki üretime destek olunması, bize ayrı bir keyif veriyor. Hoş geldiniz, şeref verdiniz. Dünya’nın Çin’e nasıl ihtiyacı varsa, aynı şekilde Türkiye’nin ve dünyanın da Diyarbakır’a ve genç nüfusuna ihtiyacı vardır” ifadelerini kullandı.

 

MAKİNE PARÇALARI DİYARBAKIR’DA MONTE EDİLECEK

 

Odabaşı Makine Yönetim Kurulu Başkanı Lamih Odabaşı da XCMG Schwıng ile yaptıkları sözleşmenin içeriği hakkında bilgi vererek şöyle konuştu; “Fabrikamızda araç üstü ekipman ve treyler üretimi yapılmaktadır. Doğu ve Güneydoğu ile Diyarbakır’ın en kapsamlı ağır sanayi üretiminin yapıldığı tek fabrikayız. Üretim ve satışımız yurt içi ve yurt dışına yönelik yapılmaktadır. Fabrikamızda, havuz damper, havuz treyler, kar küreme ve tuzlama araçları, su tankerleri, lowbed, sepetli platform, itfar arazözü, akaryakıt tanker, sıkıştırmalı çöp, çöp taksi gibi araç üretimi yapılmaktadır. Yüzde 100 Çin devlet firması olan XCMG Schwıng ile distribitörlük anlaşması yaptık. Yani bugünden itibaren geçerli olmak üzere işe başladık. Ama siparişlerin gelmesi halinde 90 gün içerisinde makine parçaları Çin’den gelecek ve gelen parçaları burada montaj yapacağız. Tabi sadece süreç böyle devam etmeyecek. Belli bir süreçten sonra da makine parçalarını artık kendimiz üretmeye başlayacağız. Talep gelmesi halinde 90 gün içerisinde siparişleri teslim edebilecek durumdayız.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.